80 ÉVE SZÜLETETT ROCKENBAUER PÁL

A Másfélmillió lépés Magyarországon című dokumentumfilm alkotója január 14-én lett volna 80 éves.

 

2013. január 14.

A Másfélmillió lépés Magyarországon című dokumentumfilm alkotója január 14-én lett volna 80 éves.

 

Rockenbauer Pál az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult és földrajz-biológia szakos tanári oklevelet szerzett. 1970-ben elvégzett egy hegymászó tanfolyamot. Az első és utolsó munkahelye a Magyar Televízió volt, ahol többek között természeti témájú dokumentumfilmeket rendezett.

 


1978-ban alapító tagja volt a Magyar Televízió Natura szerkesztőségének, mely az első közszolgálati természetfilmezéssel foglalkozó műhely volt hazánkban. Filmezett a Földközi-tenger part menti országaiban, Indiában, Nepálban, az Antarktiszon, Észak- és Dél-Amerikában és Óceániában. Forgatott a Mauna Kea-n (Hawaii), a Kilimandzsárón (Tanzánia), Qualido-n (Val di Mello), a Pamírban, a Kommunizmus-csúcs mászása közben. A Magas-Tátrában megmászta a Krivánt, a Tengerszem-csúcsot, a Fehér-tavi-csúcsot, télen pedig az Osztervát. Déli sarki útjáról készült az „Egy csipetnyi Antarktisz” című filmje. „A napsugár nyomában” című alkotása - amely 13 részen keresztül vezeti körbe a nézőket Földünkön - több nemzetközi természetfilmes alkotó elismerését vívta ki.

 


Itthon legtöbben a televízióban többször is vetített, mára kultusz-filmsorozatáról, a "Másfélmillió lépés Magyarországon" című munkájáról ismerik. Nevét a „Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra” hosszútávú (560 km) turistaút is őrzi. A halál egy kirándulás alkalmával a Naszály tövében, Szendehely-Katalinpuszta mellett érte utol. Sírját a Mecsekben, a Zengő oldalában, Zengővárkony több száz éves szelídgesztenyésében találjuk, egy nagy nyers, vörös márványkő alatt, ahová saját kérésére temették.

 

Rockenbauer Pál születésének 80. évfordulójára ma, január 14-én a Budapest, Bródy Sándor u. 26. szám alatt emlékeznek, délután 3 órától.

 

 

forrás és képek: wikipedia.hu

 

Cikkajánló