8000 gyönyörű rózsatő között sétálhatunk a fertődi Esterházy-kastély kertjében

Megnyitotta kapuit a Cziráky Margit Rózsakert a fertődi Esterházy-kastélyban, ahol több ezer színpompás és illatos rózsát csodálhatunk meg.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
www.eszterhaza.hu
2022. május 23.

Megnyitotta kapuit a Cziráky Margit Rózsakert a fertődi Esterházy-kastélyban, ahol több ezer színpompás és illatos rózsát csodálhatunk meg.

Május 22-étől látogatható a fertődi Esterházy-kastély Cziráky Margit Rózsakertje, ahol több mint 8000 rózsatő pompázik, a haza rózsafajták mellett német és angol nemesített fajtákat is láthatunk.

A rózsakertet 1902-ben kezdte kialakítani Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő, amely 1908-ra készült el. Sajnos a II. világháború és az azt követő nehéz évek alatt a kert szinte teljesen tönkrement. Kipusztultak a rózsák, összedőltek a támrendszerek, elvadult benne minden, egyedül a pavilon maradt meg épen.

A rózsakertet 2015-ben állították helyre korabeli fényképek és leírások alapján, és ma már teljes pompájában láthatjuk ezt a meseszép helyet.

A rendkívüli látvány- és illatélményt ígérő rózsakertben ekkor megújult a futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas is, közepén a pagodaszerű pavilonnal.

A rózsakertben szakvezetéses sétákon is részt vehetünk, amelyen megismerhetjük a kert történetét és a legkülönlegesebb fajtákat is, többek között a Crimson Rambler rózsát, amelyet már Cziráky Margit grófnő is megcsodálhatt az eredeti, általa létrehozott rózsakertben.

A Cziráky Margit Rózsakert minden nap 10 és 18 óra között látogatható.A vezetett rózsakerti sétákra az info@eszterhaza.hu e-mail címen lehet regisztrálni.


Cikkajánló