850 gólya kelt útra idén a dél-alföldi tájakról

A sikeres költés és fiókanevelés után a Békés és Csongrád megyei tájakról 850 fehér gólya indult hosszú vándorútra afrikai telelőhelyük felé. 

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
123rf.com
Orbán Zoltán / MME
2019. augusztus 29.

A sikeres költés és fiókanevelés után a Békés és Csongrád megyei tájakról 850 fehér gólya indult hosszú vándorútra afrikai telelőhelyük felé. 

Augusztus végéig szinte valamennyi gólya elvonult Afrika felé, már csak ritkán bukkan fel egy-egy magányos példány. Bár az időjárás nem kedvezett ugyan a Körös-Maros Nemzeti Park területén fészkelő fehér gólyáknak, ennek ellenére sikeres költési szezont zártak - írja a nemzetipark-igazgatóság a honlapján.

 

 

Békés megyében 262 fehér gólya rakott fészket, 82 százalékuk sikeresen költött, összesen 569 fiókát neveltek fel. A fészkenkénti átlagos fiókaszám 2,6. A Kígyósi-puszta környékén költött a legtöbb, összesen 99 gólyapár. A sikeres költések aránya is itt a legmagasabb, 84 százalék. A 83 sikeresen költő pár összesen 215 fiókát reptetett. Augusztus 20-ig szinte az összes gólya elvonult, már csak néhány példánnyal találkozhatunk.

 

 

A Dévaványa-Ecsegi-puszták részterülethez tartozó hat településen összesen 69 gólyapár költött. Szeghalmon volt a legtöbb, 21 költőpár, melyek összesen 43 fiókát neveltek fel. A legsikeresebb költéseket Bucsán figyelték meg a nemzeti park munkatársai, az ottani 9 pár ugyanis 31 fiókát reptetett, így az átlag jócskán meghaladta a hármat. Augusztus 20-a körül egyik napról a másikra az összes gólya útra kelt.

 

 

A Maros-ártér részterületen idén 52 pár költött, tehát átlagos évről beszélhetünk. Sajnos azonban a párok 29 százaléka nem tudott fiókát reptetni. Összesen 89 fióka nevelkedett fel. A kardoskúti Fehér-tó részterület térségében, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Székkutason összesen mintegy 40 pár gólya költött. Székkutas mellett régóta van egy hagyományos gyülekezőhelyük, egy mélyebb fekvésű, kaszált gyep, ahol az idén is többször észleltek népesebb csapatokat.

 

 

A Kis Sárréten a korábbi évekhez hasonlóan alakult az állomány. Tavasszal 56 pár kezdett költésbe, közülük 41-nél volt sikeres a költés. Összesen 101 fiókát neveltek fel, az átlagos fiókaszám 2,4. A gólyák zöme már augusztus 20. előtt elhagyta a Kis-Sárrét területét. A Körös-Maros Nemzeti Parkban fészkelő fehér gólyák már úton vannak telelőhelyükre. Bízunk benne, hogy tavasszal valamennyien visszatérnek!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fennakadt egy udvari lámpán a pórul járt gólya Kisújszálláson

Fekete éve ven a fekete gólyáknak Gemencen

Így mentik meg a fészekből kiesett gólyafiókát - videó 

Cikkajánló