9 évesen mászta meg a Tátra 14 csúcsát

A lengyel kisfiú néhány hónap alatt mászta meg többek között a Gerlahfalvi-, a Lomnici- és a Késmárki-csúcsot. Persze, mondhatjuk azt, hogy könnyű neki, hisz édesapja a tátrai hegymászás egyik élő legendája.

Szerző:
magas-tátra.info/TM
2019. szeptember 26.

A lengyel kisfiú néhány hónap alatt mászta meg többek között a Gerlahfalvi-, a Lomnici- és a Késmárki-csúcsot. Persze, mondhatjuk azt, hogy könnyű neki, hisz édesapja a tátrai hegymászás egyik élő legendája.

9 éves Antek mindig is mászott, a hegymászás mindig is jelen volt az életében, a szülei és a barátai évtizedek óta másznak, ugyanis a kisfiú, a tátrai hegymászás egyik élő legendájának, Andrzej Marcisznak a fia- írja a magas-tátra info.

 


„Június 16-án kezdtük a Lomnici-csúcson, a Birkenmajer-hasadékon keresztül. Egy héttel később voltunk a Késmárki-csúcson, majd felmásztunk az Alsó-Késmárki-tarajra, amely hiányzott ahhoz, hogy elmondhassam, megmásztam a Tátra összes névvel ellátott csúcsát"- mesélte Antek édesapja a tatromaniak.pl oldalnak. „Ekkor éreztem meg, hogy Antek nagyszerűen teljesít szólóban és párosban is ezen a terepen, a törmelékes vályúkban és füves meredek terepen is. Mivel éppen egy Tátra-kalauzon dolgozom, arra gondoltam, hogy megpróbáljuk megmászni a „Nagy Tátra korona” összes csúcsát.”

 


A lengyel hegymászók körében „Nagy Tátra korona” (Wielka Korona Tatr) néven ismerik a Tátra azon csúcsait, melyeknek a határhágójuktól mért relatív szintkülönbsége legalább 100 méter, a tengerszint feletti magasságuk legalább 2434 méter ( 8000 láb).

 


A „Nagy Tátra korona” csúcsai közé az alábbi csúcsok tartoznak: Gerlachfalvi-csúcs (2655 m), Lomnici-csúcs (2634 m), Jég-völgyi-csúcs (2627 m), Fecske-torony (2623 m), Tátra-csúcs (2560 m), Késmárki-csúcs (2558 m), Koncsiszta (2540 m), Zöld-tavi-csúcs (2526 m), Tengerszem-csúcs (2503 m), Kriván (2494 m), Bibircs (2476 m), Ganek (2465 m), Nagyszalóki-csúcs (2452 m), Közép-orom (2440 m).

 


Kapcsolódó cikkek:

Üvegpadlós kilátót építenek a Csorba-tónál

Lélegzetelállító videó a Lomnici-csúcsról

A Magas-Tátra esszenciája egy körtúrában

Látványos légi videó a Magas-Tátráról
 

Cikkajánló