A Balaton-felvidéken is nyílik a tarka sáfrány

A ritka növény, ami egyébként a kerti krókuszok rokona, Ádánd környékén, néhány fennmaradt löszpusztagyep foltban virít most.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (illusztráció)
2020. március 16.

A ritka növény, ami egyébként a kerti krókuszok rokona, Ádánd környékén, néhány fennmaradt löszpusztagyep foltban virít most.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén már egy hónappal ezelőtt szirmot bontottak a csodaszép tarka sáfrányok, és már Ádánd környékén is javában tart a virágzás. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén csak itt és Balatonkiliti környékén lehet találkozni ezzel a tavaszi növénnyel, de a közeli Tolnai-dombságban több helyen fellelhető.

A tarka sáfrány (Crocus reticulatus) hazánkban őshonos, homoki- és löszgyepekben, száraz tölgyesekben fordul elő. Mivel a virága hamar, néhány nap alatt elnyílik, tömegesen csak egy-két hétig lehet megcsodálni. A növény napos időben a legszebb, egyébként zárva tartja a szirmait. Mindössze 4-8 (max. 10-12) centiméteresre nő meg. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat, a külső lepelleveleken pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik. A növény Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Forrás: bfnpi.hu, TM

Cikkajánló