Tavaszhírnök: nyílik a tarka sáfrány a Kiskunságban

Az enyhe időjárás miatt a szokásosnál hamarabb előbújt az avar alól és virágzásnak indult gyönyörű vadvirágunk, a tarka sáfrány a Kiskunság déli területein.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2020. február 10.

Az enyhe időjárás miatt a szokásosnál hamarabb előbújt az avar alól és virágzásnak indult gyönyörű vadvirágunk, a tarka sáfrány a Kiskunság déli területein.

A hóvirágok után a tarka sáfrányok is tavaszt jeleznek. Leggyakrabban február végén, március közepén nyílik, de olyan enyhe tél esetén, mint a mostani, már február elején elkezdett virágozni – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján. Elsősorban mediterrán faj, hazánktól északabbra nem is fordul elő. Ellentétben sok rokonával, nem hegyoldalakon vagy nedves réteken, hanem a száraz homokterületek sztyepprétjein vagy az azokra telepített erdőkben, erdőszegélyeken fordul elő. Hagymás évelő, nevét a virágszirmain látható mintázatról kapta.

Tarka sáfrány

Virága néhány nap alatt elnyílik, így tömeges virágzását is csak 1-2 hétig lehet megcsodálni. A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyébként szirmait összecsukva tartja. Ha kirándulás közben tarka sáfrányt (Crocus reticulatus) látunk, maximum a fényképezőgépet vegyük elő, és le ne szedjük, mert Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Virágzáskor magassága alig 4-8 (max. 10-12) cm; keskeny, fehér középerű, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat (a Kiskunságban a fehér, míg pl. a Nyírségben a lilás alapszínű változat gyakoribb valamivel), a külső lepelleveleken pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik. Igen ritkán ezek a csíkok hiányozhatnak, ilyenkor a növény rokonára, a hasonlóan apró termetű fehér sáfrányra (Crocus vernus /C. albiflorus) hasonlít, azonban ott a lepellevelek csúcsa kerekebb, illetve élőhelyeik sem fednek át.

Forrás: knp.hu

Cikkajánló