​A Balaton legszebb túrái egy könyvben

A strandolás, a fagyizás és az esti korzózás mellé érdemes felvenni a programok közé a túrázást is, mert a tó környéke rengeteg eldugott látnivalót és izgalmas túraútvonalat rejteget. A Természetjáró Túrakönyvek balatoni kötetével ezeket is felfedezhetjük.

Szerző:
Farkas Péter/Turista Magazin
2021. augusztus 9.

A strandolás, a fagyizás és az esti korzózás mellé érdemes felvenni a programok közé a túrázást is, mert a tó környéke rengeteg eldugott látnivalót és izgalmas túraútvonalat rejteget. A Természetjáró Túrakönyvek balatoni kötetével ezeket is felfedezhetjük.

Mivel szinte mindenkinek vannak róla személyes élményei, a Balaton a magyar identitás egyik meghatározó motívuma. És persze a szó szoros értelmében vett nyaralásé. A legnagyobb nyüzsi mindig a víz közelében van, holott a Balaton egyik legnagyobb varázsa épp abban rejlik, hogy nem ér véget a partjánál: a jelenléte éppúgy érezhető a Tapolcai-medence tanúhegyei között, mint a Keszthelyi-hegység gyantaillatú ösvényein, vagy a Belső- és a Külső-Somogy rejtett zugaiban.

Ezekre a helyekre kalauzol el a Természetjáró Túrakönyvek 6. kötete, A Balaton vidékének legszebb túrái. Még mindig sokan vannak, akiknek csak a fürdőzés és az egyre színvonalasabb gasztronómiai kínálat által nyújtott ínycsiklandó lehetőségek jutnak eszükbe a környékről, esetleg a Tapolcai-tavasbarlanghoz vagy Szigliget kétségkívül festői várához tett alkalmi kitérővel szakítják meg a napozást. Pedig a Balaton körül remek túrákat tehetünk, elszakadva a parti tömegtől, ráadásul nemcsak nyáron, hanem a többi évszakban is, amikor eleve kevesebben vannak errefelé. Múltidéző templomromok, fehérre meszelt feszületek, kódisállásos parasztházak, szélfútta, napégette szőlősorok mélyén megbújó borospincék között csavarogni még akkor is a felfedezés utánozhatatlan izgalmával kecsegtet, ha olykor sokat kell aszfalton baktatnunk érte.

A kiadványban szereplő túrákhoz saját készítésű térkép és jelzéssorozattal ellátott szintprofil tartozik, az útba eső legérdekesebb látnivalókat számozott rajztűk jelölik, a legfontosabb jellemzőket piktogramok mutatják, és még az aszfalton vezető szakaszok százalékos arányát is láthatjuk. Az olvasmányos stílusban megírt ismertetők a tájékozódáshoz adott támpontokon túl segítséget nyújtanak az érintett látnivalók történetének, hátterének alaposabb megismeréséhez.

Ma már persze sokan inkább a mobiljukkal szeretnek navigálni, ezért a térképeken elhelyezett QR-kódokat beolvasva a túrák gyorsan megnyithatóak a Természetjáró appban, hogy a telefon képernyőjén folyamatosan követni tudjuk a pozíciónkat a terepen is.

A Magyar Természetjáró Szövetség által kiadott Természetjáró Túrakönyvek 12 részben mutatja be az ország 410 legszebb túráját. Négy kötet – a Balaton mellett a Vértest és a Gerecsét, a Börzsönyt és a Cserhátot, valamint a Bakonyt bemutatók – már kapható a TuristaShop-ban, és a kínálatba rövidesen bekerülnek a Mátráról, illetve az Alpokaljáról szóló könyvek is.

Vadonatúj létesítmények a túrakönyvekben

Mivel a sorozat első kilenc kötetének finanszírozását a VEKOP-4.1.1-15-2017-00006, VEKOP-4.1.1-15-2017-00007, GINOP-7.1.2-15-2017-00018, GINOP-7.1.2-15-2017-00017, GINOP-7.1.2-15-2017-00020, GINOP-7.1.2-15-2017-00019 és GINOP-7.1.2-15-2017-00021 projektek biztosították, a könyvekben számos, a túrázók kényelmét szolgáló, új vagy felújított létesítmény – kilátók, pihenőhelyek stb. – is megjelenik.Cikkajánló