Már a Börzsönybe és a Bakonyba is elkalauzolnak a Természetjáró Túrakönyvek

A TuristaShopban már megvásárolható a Természetjáró.hu csapata által készített, 12 kötetestúrakönyv-sorozat következő két tagja, melyek a Börzsöny és a Cserhát, illetve a Bakony legszebb túráit és látványosságait mutatják be. Sőt, ennél jóval többre vállalkoznak: e tájak átfogó ismertetésére.

2021. július 9.

A TuristaShopban már megvásárolható a Természetjáró.hu csapata által készített, 12 kötetestúrakönyv-sorozat következő két tagja, melyek a Börzsöny és a Cserhát, illetve a Bakony legszebb túráit és látványosságait mutatják be. Sőt, ennél jóval többre vállalkoznak: e tájak átfogó ismertetésére.

Ami a budapesti túrázóknak a Börzsöny, az a dunántúliak jelentős részének a Bakony: mindkét hegység hatalmas, erdős tereppel, valamint a környék legmagasabb csúcsaival várja a kirándulni vágyókat, és számtalan lehetőséget kínál a szabadidő aktív eltöltéséhez. E sokszínű tájakra invitál a két könyv, melyek segítségével az érdeklődők átfogó képet kaphatnak a lefedett területekről, és megismerhetik azok legjobb túraútvonalait és látványosságait.

Mindkét kötet hegységeit elintézhetnénk egyszerű „legekkel”: míg a Börzsöny rejti az ország legelzártabb katlanját, a kárpáti hangulatú Csarna-völgyet, addig a Bakony a legkevésbé egységes hegyi tájunk, hiszen bércei és fennsíkjai elszórtan strázsálnak egy hatalmas területen. Ám ennél jóval többet is lehet mutatni belőlük: kötetek segítenek felfedezni és megismerni e hegységek egészen apró részleteit, a népszerű kirándulócélpontokat és a kevésbé ismert zugokat nemkülönben. A könyvenként 40 túrát végigböngészve a Csóványos kilátójától a festői Dunakanyarig, a Cuha szurdokától a Kőris-hegy tetejéig válogathat az olvasó a lehetőségek közül, de a börzsönyi kiadvány néhány túra erejéig a Cserhát lankái közé is betekintést enged.

És bár e sorok olvasói közül biztosan sokan ismerik a Börzsöny és a Bakony természeti és kulturális nevezetességeit, a könyvekhez végzett terepi munka tapasztalatainak birtokában bizton állíthatjuk, hogy mindkét tájegység látnivalók szinte kimeríthetetlen sokaságát rejti. Hisz miközben a Magas-Börzsöny vadregényes világa vagy a dunakanyari kilátások sokszor már tömegeket vonzanak, a hegység peremének pazar panorámákkal tűzdelt ösvényeit még alig-alig fedezték fel a túrázók. És ugyanez elmondható a Bakonyról is: a gyönyörű Cuha-szurdokot például jó időben kirándulók hada keresi fel, de a néhány kilométerrel távolabbi Ördög-árok sziklaszorosán és mészkőbe vert kapaszkodóin még jó eséllyel csak néhányakkal kell megosztoznunk egy túra során. Persze a sor hosszú, és aki kíváncsi a folytatására, a könnyen elérhető kirándulóhelyekre (a Drégelyvártól Nagymarosig, illetve a Gaja-völgytől a Somlóig), valamint a felfedezetlen gyöngyszemekre, annak kiváltképp ajánljuk új túrakönyveink forgatását. Az alkalmi kirándulók tengernyi új ötletet, a rendszeres túrázók váratlan tippeket remélhetnek a közel kétszáz oldalas, spirálozott, strapabíró füzetektől.

A sorozat elkészítésekor tekintettel voltak arra, hogy egy túra valójában nem az erdei ösvényen kezdődik, hanem már a tervezésnél. A Természetjáró Túrakönyvek kialakításának köszönhetően az olvasók átlátható formában tallózhatnak a számtalan igény és paraméter között, ami segíti a megfelelő túrák kiválasztását. A könyvek legnagyobb erénye talán az a rengeteg ötlet, amit a „zöldbe vágyó” olvasóknak nyújtanak: a szerkesztők temérdek (a két szóban forgó kötet esetében 40-40 db), eltérő nehézségű és jellegű útvonalat válogattak össze, amelyekhez természeti és kulturális látnivalók garmadáját kapcsolták. Ha pedig valaki a térképeken külön is kiemelt (és fotókkal gazdagon illusztrált) célpontok közül szemezgetne, az könnyedén tervezhet magának túrát a mellékelt térképszelvények, vagy a Természetjáró applikáció segítségével. A skála a családosoknak kitalált, kisvasutazással összekapcsolt királyréti élménysétától a hosszadalmas hegységátszelésekig terjed, így minden igénynek megfelel.

Aki a Börzsönyre, a Cserhátra és a Bakonyra mint tájegységekre kíváncsi, az minden szükséges információt, számtalan érdekességet tudhat meg az útikönyvszerű túraleírásokból, illetve a kötetek elején található, részletes tájegységi ismertetőkből. A sorozat stílusának egyedi vonása, hogy a száraz, itiner jellegű útvonalleírások helyett szövegeiben a táj természetes és épített elemeinek felfedezésére, megértésére helyezi a hangsúlyt. Amiben például egy múzeumi vagy városi sétán az idegenvezető lehet segítségünkre, arra vállalkoznak Magyarország hegységi tájain a Természetjáró Túrakönyvek: aki olvasgatja e köteteket, lényegében tartalmas „erdei idegenvezetéseken” vehet részt. Megértheti például, mit keres egy hatalmas katlan a Börzsöny közepén, megtudhatja, hogy miért tekeredik a Duna a Szent Mihály-hegy körül, rácsodálkozhat, mi köze a Cuha-völgy viaduktjainak a transzbajkáli vasútvonalhoz, vagy éppen fényt deríthet rá, miben „hamis” a Fenyőfői-ősfenyves.

A Természetjáró Túrakönyvek meglehetősen komplex kiadványok: egyszerre ötvözik az online és a nyomtatott formátumot, miközben vegyítik a túraajánlók és a hagyományos útikönyvek tartalmi elemeit. Térképeikkel és az okostelefonra letölthető Természetjáró app (QR-kódokon keresztüli) bevonásával segítik a terepi tájékozódást, és felhívják a figyelmet az útvonalak mentén sorakozó, sokszor észrevétlen érdekességekre.

Aki felfedezné a Börzsönyt és a Bakonyt, e két jókora tájegységet, esetleg körülnézne a Cserhát dombjai között, az bőséges kínálatból válogathat két új könyvet fellapozva. A Magyar Természetjáró Szövetség által kiadott kötetek megvásárolhatók a TuristaShopban, amelynek kínálata a következő hónapokban folyamatosan bővülni fog: hamarosan a Mátra és az Alpokalja, majd a Balaton vidékének legszebb túrái is elérhetővé válnak. Az év végéig várhatóan mind a 12 kötet kapható lesz.

Cikkajánló