A bőgés mellett jólesik egy kis dagonya - Videó

Ilyen az, amikor egy ereje teljében lévő szarvasbika elégedetten dagonyázik szarvasbőgés idején.

2022. szeptember 19.

Ilyen az, amikor egy ereje teljében lévő szarvasbika elégedetten dagonyázik szarvasbőgés idején.

Javában zajlik az ősz egyik legizgalmasabb eseménye, a gímszarvasbőgés, a Börzsönyben pedig szeptember közepe az az időszak, amikor a bikák már nappal is bőgnek. A következő videóban egy olyan intim pillanatba leshetünk bele, amikor egy gyönyörű gímszarvasbika délutáni hűsítő fürdőt vesz egy erdei dagonyázóhelyen, közben pedig természetesen a bőgésről sem feledkezik meg.

A felvételt vadkamera segítségével készítette Demjén Tamás, aki már a korábbi években is igyekezett megörökíteni a szarvasbőgés csodás pillanatait, de jellemzően ezek általában éjszaka történnek. Ezért különleges, hogy most nappali fényekben lehetünk szemtanúi ennek a jelenetnek.

Mit is látunk pontosan? Természetesen nemcsak a disznók szeretnek dagonyázni, hanem a szarvasok is előszeretettel hemperegnek meg a pocsolyákban. Egyrészt ezzel hűtik magukat, másrészt a rájuk tapadó iszapos sár védelmet nyújt számukra az élősködök ellen. Emellett a bőgés idején olyan szagokat hagynak így maguk után, amely a tehenek számára csábító hatású lehet, a vetélytársaknak pedig jelzés, hogy ez bizony az ő területük.

A videón azt is láthatjuk, hogy a bika erőteljesen kaparássza lábával a talajt, és az agancsát is folyamatosan a sárba dörgöli. Ez amolyan feszültséglevezetésként is szolgál, ugyanakkor ennek is jelölő funkciója van, amivel szintén a fajtársaknak üzen.

Cikkajánló