A boglárkalepkék lettek az Év beporzói 2024-ben

Közeledik március 10-e, a beporzók napja! Az idei közönségszavazáson a boglárkalepkék végeztek az első helyen, a pillangók és a fehérlepkék előtt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Magyar Környezeti Nevelési Egyesület
2024. március 1.

Közeledik március 10-e, a beporzók napja! Az idei közönségszavazáson a boglárkalepkék végeztek az első helyen, a pillangók és a fehérlepkék előtt.

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által meghirdetett, az Év beporzói 2024 szavazáson 1141-en vettek részt. A február 25-én lezárult szavazás alkalmával nem egyetlen fajra, hanem egy állatcsoportra kívánták felhívni a figyelmet, és ezáltal a beporzó rovarok fontos munkájára, illetve a megóvásukra. A dobogó legfelső fokán végzett boglárkalepkék a szavazatok 52,4%-át kapták.

Különleges beporzók
A lepkék pödörnyelvük segítségével – melyet általában a laprugóhoz hasonlóan feltekerve, „pödörve” tartanak és csak a táplálkozáskor nyújtanak ki – olyan virágok nektárjához is hozzáférnek, melyekhez más beporzó rovarok nem. Vannak köztük válogatósak, és vannak, amelyek többféle, vagy sok növényfaj virágját látogatják. Ugyanez érvényes a hernyóikra is, csak ők a zöld leveleket, hajtásokat fogyasztják.

Az idei győztes: Boglárkalepkék

A sarkvidékek kivételével valamennyi kontinensen megtalálható boglárkalepkefélék (Lycaenidae) Magyarországon is gyakoriak, itthon közel 50 fajuk ismert. A hazai fajok többsége kék színéről ismerhető fel. Néhány fajnak már a neve is kék: az ezüstkék boglárka, az égszínkék boglárka, a tintakék boglárka és a palakék ékesboglárka mind ide sorolható. Leggyakrabban a hímek szárnyának a felszíne kék, a nőstényeké barna. Kivételek persze vannak, például a szerecsenboglárkák, a tűzlepkék esetében és a csücsköslepkék nagy részénél egyik ivar egyedei sem viselnek kék színt.

A boglárkalepkék egyes fajainak hernyója hangyabolyban (a hangyafészekben, a hangyakolónia tagjai által táplálva) fejlődik, másokat hangyák kísérnek éjszakai táplálkozási útjaikon. A hernyó a hangyákéhoz hasonló illatával tévesztheti meg őket. Egyes hernyók és gazdahangyáik ciripelőszerve hasonló felépítésű, így a feltételezések szerint hangjuk is segíti a gazda becsapását. Olykor még a lepkék tápnövénye sem akármi lehet.


Cikkajánló