A boglárkalepkék, a fehérlepkék vagy a pillangók lesznek az Év Beporzói?

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület idén nem egyetlen fajra, hanem egy állatcsoportra szeretné felhívni a figyelmet, és ezáltal a beporzó rovarok fontos munkájára, illetve a megóvásukra.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe stock
Forrás:
Magyar Környezeti Nevelési Egyesület
2023. december 20.

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület idén nem egyetlen fajra, hanem egy állatcsoportra szeretné felhívni a figyelmet, és ezáltal a beporzó rovarok fontos munkájára, illetve a megóvásukra.

Szavazásra buzdítja a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület a beporzók barátait. Az egyesület Beporzó Munkacsoportja a valódi nappali lepkék közül választott ki három kisebb csoportot.

Íme a versenyzők 2024-ben:

Boglárlepkék

A sarkvidékek kivételével valamennyi kontinensen megtalálható boglárkalepkefélék (Lycaenidae) Magyarországon is gyakoriak. A hazai fajok többsége kék színéről ismerhető fel. Néhány fajnak már a neve is kék: az ezüstkék boglárka, az égszínkék boglárka, a tintakék boglárka és a palakék ékesboglárka mind ide sorolható. Leggyakrabban a hímek szárnyának a felszíne kék, a nőstényeké barna. Kivételek persze vannak, például a szerecsenboglárkák, a tűzlepkék esetében és a csücsköslepkék nagy részénél egyik ivar egyedei sem viselnek kék színt.

Fehérlepkék

Káros vagy hasznos? Ez az emberek szemszögéből feltett kérdés egy-egy állatcsoporttal kapcsolatban nehezen megválaszolható. Ilyen csoport a fehérlepkék is. Például a káposztalepkék hernyói valóban nagy kárt tudnak okozni a káposztaveteményesben, de a kifejlett lepkék beporzó munkájukkal hatalmas hasznot hajtanak! A fehérlepkék (Pieridae) családjába több mint 1000 ismert faj tartozik. Legtöbbjük a trópusokon él. Hernyóik általában többféle növényt fogyasztanak. Néhány fajuk jól alkalmazkodott még a művelt földekhez, konyhakertekhez is, és vannak köztük kifejezetten ritka, csak egy-egy élőhelyen, tápnövényen előfordulók is. A közismert káposztalepke, a répalepke, galagonyalepke, vagy a repcelepke mellett gyakran találkozhatunk a Kárpát-medencében többek között a hajnalpírlepkével, a citromlepkével is.

Pillangók

A pillangók (Papilionidae) a legnagyobb és leglátványosabb nappali lepkék, szépségükhöz csak a hasznosságuk fogható! A sarkvidékek kivételével mindenütt elterjedtek. Hazánkban mindössze négy fajuk honos: a farkasalmalepke, a fecskefarkú lepke, a kardoslepke és a kis apollólepke. Alapszínük sárga vagy fehér; hátsó szárnyukon nemritkán színes szemfoltot találunk. A hirtelen szétnyitott szárnyakon elővillanó erős színek és a szemre emlékeztető foltok elijeszthetik a ragadozókat. Legtöbbjüknek a virágok nektárja a kedvenc eledele, de sok más lepkéhez hasonlóan más folyadékokat is felszívhatnak, például lédús gyümölcsökből, nedves talajból.

Szavazni 2024. február 25-ig lehet, eredményhirdetés március 10-én, a Beporzók Napján lesz.

Cikkajánló