Nem várt izgalmakat hozott az Év Rovara verseny

Először történt holtverseny az Év Rovara választáson, ugyanis a sisakos sáska és a pusztai hangyaleső ugyanannyi voksot gyűjtött be, ezért egy második körös szavazásra volt szükség.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Magyar Rovartani Társaság
2023. december 19.

Először történt holtverseny az Év Rovara választáson, ugyanis a sisakos sáska és a pusztai hangyaleső ugyanannyi voksot gyűjtött be, ezért egy második körös szavazásra volt szükség.

Ahogy korábban megírtuk, az idén homokos élőhelyek rovarai közül lehetett választani, és csakis online szavazhattunk december 6-án éjfélig a 2024-es Év Rovarára.

Mikulás napjáig 4083 voks érkezett a Magyar Rovartani Társaság honlapjára. Ebből a sisakos sáska és a pusztai hangyaleső 1667-1667 darab, a csapó cserebogár pedig 749 darab szavazatot kapott. Ez volt az első holtverseny az Év Rovara program történetében. Ezután újabb szavazást hirdettek meg, ahol már csak a sáska és a hangyaleső mérték össze népszerűségüket. A második kör ismét szoros küzdelmet hozott, de végül a bizarr kinézetű sisakos sáska nyert 468 szavazattal, a pusztai hangyaleső előtt, amelyre 361 voks érkezett.

Íme, a győztes!

A sisakos sáskával füves pusztákon és meleg homokterületeken találkozhatunk. Színe olajzöld vagy barna. Növényekkel táplálkozik. Kelet- és Közép-Európában él, élőhelyeinek felaprózódása veszélyezteti.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Nevét lándzsaszerű csápokat viselő, megnyúlt fejcsúcsáról kapta. Nem mindennapi a megjelenéséről tanúskodik az alábbi videó:

A sisakos sáska 3-6 cm hosszú, de a nőstények akár a 7 cm-t is elérhetik. Növényeket fogyaszt, ám a vándorsáskával ellentétben nem okoz mezőgazdasági károkat, mert a természetes gyepekben érzi jól magát. Élőhelyeinek megfogyatkozása, a mezőgazdasági területek megszaporodása és a tájidegen faültetvények miatt veszélyeztetett a populáció. Nálunk nagyon kevés helyen, főként homoki gyepeken fordul elő, így például a Gönyűi-homokvidéken is, ahol a fenti film is készült.

Cikkajánló