A borsodi erdőket sem kímélte az időjárás

Félmilliárdos kár keletkezett az áprilisi havazás és vihar miatt az Északerdő Zrt. által kezelt területeken a Zemplénben és a Bükkben.

Szerző:
Északerdő Zrt.
Fotó:
Fotó: Facebook/Északerdő Zrt.
2017. május 22.

Félmilliárdos kár keletkezett az áprilisi havazás és vihar miatt az Északerdő Zrt. által kezelt területeken a Zemplénben és a Bükkben.

Végéhez közeledik az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőket ért károk felmérése. Az összesítések szerint több mint 100 ezer köbméter fa borult ki áprilisban a hó és szél miatt, nagyrészt bükkök, de fenyő- és tölgyállományok is megsínylették a történteket. A veszteségek 90 százaléka a Bükk, 10 százaléka a Zempléni-hegységet érintette. A legnagyobb pusztítást a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság területe szenvedte el, ott 60 ezer köbméter fa károsodott.

 


Az összesített becsült kárérték mintegy 500 millió forint. Ebben az összegben a faanyag értékvesztése, az erdőfelújítás költsége valamint az erdészeti és turisztikai létesítményekben esett károk is benne vannak.

 


A közutak felszabadítása a havazás és vihar után 4-5 napon belül befejeződött, de a Bükkben levő erdészeti utakon május végéig elhúzódik a munka. Azt követően kezdődhet meg a kidőlt fatörzsek összetermelése. Az biztos, hogy a kárfelszámolással idén nem végez az erdőgazdaság, a munka áthúzódik 2018-ra is. A turistáktól, erdőjáróktól azt kérik, hogy továbbra is fokozott óvatossággal közlekedjenek a Bükkben és a Zemplénben.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az áprilisi tél brutális károkat okozott a Pilisi Parkerdőben

Veszélyes zöld-fehér csoda a hegyekben

Ti küldtétek - Havas tavasz

Vadabb a Mátra az áprilisi tél után

Cikkajánló