A buckalakók Garmadája

Új tanösvény a Fülöpházi buckavidéken.

Szerző:
TM.hu
Kiskunsági Nemzeti Park
Fotó:
Gulyás Attila
Kiskunsági Nemzeti Park
2013. október 18.

Új tanösvény a Fülöpházi buckavidéken.

Garmadának nevezték el a Kiskunsági Nemzeti Park Fülöpházi buckavidékének új tanösvényét, amelyet végigjárva a védett terület 52. sz főúttól északra eső részével ismerkedhettek meg.

 

A Naprózsa Erdei Iskola (korábban Természetvédelmi Oktatóközpont) parkolójából indulhattok a kb. 8 km-es gyalogtúrára, melynek egyik ága a Somodi tanyáig a másik ága pedig Fülöpháza központjába vezet. A Garmada tanösvény 14 állomása nemcsak a nemzeti parki területen ma még fellelhető természeti értékeket, a különleges növényegyütteseket, a hozzájuk kötődő állatvilágot mutatja be, hanem rávilágít az ember tájformáló szerepére is.

 

Megtudhatjuk az utóbbi pár száz évben hogyan hasznosították a területet és ezek mi módon változtatták meg a térség arculatát. Választ kaphattok arra is, hogy mára miért özönlötték el a tájidegen növények a hajdani homokpusztákat és az őshonos erdők helyén vajon ma mi terem?

 

 

Ha rövidebb sétára van csak időtök, az erdei iskola parkolójából indulva a tornapályán keresztül érhetitek el a hurok alakú Báránypirosító tanösvényt, mely három új állomással bővült, de rövidebb a Garmadánál.

 

Hasonlóképpen mutatja be a múltat, veti össze a természet jelen állapotával, részletesen ismerteti az ún. özönnövényeket, felhívja a figyelmet az általuk okozott természeti károkra. A gyerekek és a játékos kedvű felnőttek a kockakirakót és a tili-toli játékot is kipróbálhatják az egyes állomásokon.

 

Vajon mit tehettek Ti a homokvidék természeti értékeiért? Erre a kérdésre is választ kaphattok, ha végig sétáltok a Garmada vagy a Báránypirosító tanösvényen.
 

Cikkajánló