A csapat válaszol - a Skyrunning Európa- bajnokság előtt

Az Eb-t felvezető cikksorozatunk második részében a csapattagokat kérdeztük esélyeikről, felkészülésükről. 

Szerző:
Berta Gábor (Turistamagazin/Ultravalo)
Fotó:
Eördögh Ákos/Terepfutas.hu
2013. július 25.

Az Eb-t felvezető cikksorozatunk második részében a csapattagokat kérdeztük esélyeikről, felkészülésükről. 

A Skyrunning Európa-bajnoksággal kapcsolatos előző cikkünkben szó esett a pályáról, a csapat tagjairól, a kedvező körülményekről. Ezúttal az indulókat faggattuk a részletekről: Wermescher Ildikó, Németh Csaba, Papp Gergely és Kiss Miklós szívesen osztotta meg gondolatait itt, a Turistamagazin.hu hasábjain.

 

1. Hogy érzed magad, hogy sikerült a felkészülés?
2. Mit vársz a versenytől? Milyennek látod a saját és a csapat esélyeit?

 

Németh Csaba

1. A felkészülés kissé felemásra sikeredett, de ez gyakran szokott így lenni. Persze tökéletes felkészülés nincs, ez a mostani is olyan jó 70-80 százalékos arányú. Szerencsére sérülések is elkerültek, a lábaim rendben vannak, a közérzetem pedig olyan "vihar előtti"…


2. Várni keveset várok, remélni többet, hinni pedig nagyon sokat. Ha mindnyájan kihozzuk önmagunkból a maximumot, akkor akár több szinten is ott lehetünk a legjobbak között. Mind egyénileg, mind pedig csapatban. Ez nálam az 1-6. helyek valamelyikét jelenti. Ez pedig komoly szó. Nem "alpesi" országként tisztes módon helytállni vagy esetleg akár dobogóra kerülni, azt gondolom, hogy kiemelkedő teljesítményt jelentene a magyar terepfutásnak.


Wermescher Ildikó

1. Az utóbbi időben sajnos a felkészülésem akadozik. Az Ötscher Ultramaraton óta egy félrelépés következtében a jobb bokám szinte folyamatosan dagadt, így a lejtőket technikás terepen - ami egyébként az erősségem lenne - nem tudom/merem rendesen megfutni.
Ezen kívül két és fél hete egy hányás-hasmenés is levett a lábamról, amiből szerencsére gyorsan talpra álltam, viszont az erőm még nem teljesen tért vissza.
Mindezek ellenére azért igyekeztem persze becsületesen készülni, edzésként három skymaratont is futottam, szóval nem olyan borús a helyzet. Hétvégéig még pihenek, gyűjtöm az erőt. Bizakodó vagyok!

 

2. 80 km-en 5500 m szintemelkedés, sky Európa bajnokság, nagyon erős, sky elit mezőny, éjjeli rajt, három férfi plusz egy nős csapatok, stb... Sok az újdonság, pont ezért is nagy élmény lesz ez a verseny számomra.
Azt gondolom, hogy egyéniben és csapatban egyaránt sokkal jobb eséllyel indulhatnánk, ha olyan erős hátterünk lenne, mint a többi csapatnak, például csapatostul bejárhattuk, megismerhettük volna a pályát. Vagy legalább kedd-szerdán (munka helyett) már a helyszínen lehetnénk, amikor azt a szervezők bemutatják a versenyzőknek.
De mint mindig, a hátrány ellenére is kell fölvenni a versenyt a mezőnnyel! Bízva az eddigi versenytapasztalatunkban, futóintelligenciánkban és egymásban, biztosan helyt fogunk állni.
Csaba lelkileg is nagyon erősíti a csapatot. En is úgy vagyok vele, hogy minden a lehető legjobb lesz!


Papp Gergely

1. Jó erőben érzem magam. A Cortina Trailen az emelkedők megfutása okozott gondot, így az elmúlt három hétben ennek a fejlesztésén dolgoztam. Ennyi idő alatt nem lehet csodát tenni, de azért elég jól reagáltam az ilyen irányú terhelésre. A hét végén volt két jó szintes futásom, ami bizakodásra ad okot.

 

2. Szintrajz alapján nagyon kemény útvonal lesz. A hajnali 1 órás rajt pedig nem fogja segíteni a dolgunkat. Ami pozitív, hogy a nagy meleget ezzel elkerüljük. Úgy gondolom, 45 km-nél indul a verseny, addig nagyon óvatosan kell haladni, semmi felesleges mozdulat. A futható részeket ugyanakkor meg kell futni, mert ilyen mezőnyben nem fér bele a lötyögés. Koncentrált és feszített menetet kíván mindenkitől. Ez az elmélet, aztán majd a hegy eldönti, mit akar. Ha mindenki jót hasít, szép csapateredményre számíthatunk.

 

Kiss Miklós

1. Nincs okom panaszra, egészen jól összeállt a felkészülésem. Sérülés, betegség nem volt, a Zugspitzultra óta nem volt versenyem, tehát versenyfáradság sem gyötör. Időhiány, munkák stb. miatt azonban kimaradt az alpesi terepen való edzés, ami biztosan nem jó, de nem stresszelem ezen magamat.

 

2. Csapatban nyilván jobbak az esélyeink, mivel Csabi bizonyára „meghúzza” az eredményt, vélhetőleg Gergő is jól fog teljesíteni és reményeim szerint én sem fogok hátul kullogni. Az egyéni az persze más helyzet, erős, színvonalas mezőny, nem csak európai mértékkel, de világviszonylatban is remek futókkal. Kilian, Zigur, Csabi, erős olasz csapat és a női vonal is feladja Ildikónak a leckét. Mindazonáltal bizakodó vagyok. Az éjjel 1 órás rajt érdekes lesz a szervezetnek, viszont kedvező abból a szempontból, hogy kevesebbet kell a várható nagy melegben futni. Konkrét időtervem nincs, de egy erős „odatevős” futást tervezek.

 

Cikkajánló