A fél ország a füleskuvikokat kukkolja

A Filmdzsungel a rétisasok után most egy füleskuvik-webkamerával rukkolt elő. A kuvikcsalád élete kész mozi, örömökkel és drámákkal. Megéri az élő adást nézni. 

Szerző:
TM
Fotó:
USTREAM
2017. június 21.

A Filmdzsungel a rétisasok után most egy füleskuvik-webkamerával rukkolt elő. A kuvikcsalád élete kész mozi, örömökkel és drámákkal. Megéri az élő adást nézni. 

Egy viszonylag kevésbé ismert bagolyfaj, a füleskuvik (Otus scops) költési és fiókanevelési időszakának bemutatására vállalkozott a Filmdzsungel, azzal, hogy bekamerázott egy fészket.

Kukkants bele, mi történik most a kuvikodúban:

 

Live Broadcast 

 

Kezdetben a tojó négy tojáson kotlott, majd a tojásokból kikelt három pihés kisbagoly. Nemrég viszont kész horror zajlott le: „Az egyik nagyobbik testvér rövid idő leforgása alatt elpusztult, a tojó megetette belőle a másik két fiókát, majd a maradék nagy részét megette. Az egyik testvér pusztulása jelen esetben nagymértékben megnövelheti a többi testvér túlélési esélyét.” - írja az egyik webkamera kommentelő. Azóta a „figyelők” hírül adták, hogy a negyedik tojásból is kibújt a fióka, így most ismét három kisbagoly várja a finom falatokat a kuvikfészekben. Drukkolhatunk, hogy mindhárman egészségben felcseperedjenek.

 

 

Füleskuvik (Otus scops)
Az egyetlen nálunk költő bagolyfaj, amely vonuló. A telet Afrikában tölti. Hazánkba április második felében érkezik vissza, és szeptember elejére az állomány döntő többsége már el is vonul. Költési időben tápláléka rovarokból áll. Tollazata a fa kérgéhez hasonló, ezért jól el tud rejtőzni a fák lombkoronájában. Éjjel aktív. A fészekalj nagysága 3-6 tojásból áll, melyeken csak a tojó kotlik. A füleskuvik felhagyott gyümölcsösökben, szőlőben, telepített fenyvesekben költ. Odúlakó faj, előszeretettel foglalja el a szalakótáknak kihelyezett „D” típusú odúkat. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Ha szeretsz titokban kukkolni, ezt imádni fogod

Élő adás a sasfészekből

A kocséri gólyacsalád élete sem eseménytelen

Cikkajánló