A fotósok kedvében jár a tavasz első bükki különvonata

2019. március 23-án, szombaton az ÉSZAKERDŐ Zrt. különleges fotósvonatozásra várja a kisvasutak és a vasútfotózás szerelmeseit. A program főszereplője a LÁEV egyedi mozdonya, az igen ritkán látható B-26-os lesz, Mahóca célállomással.

Szerző:
Északerdő zrt; Gulyás Attila
Fotó:
Jakóts Ádám
Gulyás Attila
2019. március 5.

2019. március 23-án, szombaton az ÉSZAKERDŐ Zrt. különleges fotósvonatozásra várja a kisvasutak és a vasútfotózás szerelmeseit. A program főszereplője a LÁEV egyedi mozdonya, az igen ritkán látható B-26-os lesz, Mahóca célállomással.

A lillafüredi erdei vasút ritkán használt mahócai szárnyvonalán már hosszú évek óta változatos programok várják azokat, akik a népszerű kirándulóhelyeken túl is szívesen fedezik fel a Bükk északkeleti vidékét. Az idei szezon egyik ritkán látott különlegessége lehet a vasút legkisebb mozdonyának szereplése, kifejezetten a fotósok számára összeállított programmal.

 


Az apró B26 mozdony minden kis és nagy látogató arcára mosolyt csal. A 26 lóerős járműtípus egyetlen működőképes képviselője csak különleges alkalmakkor merészkedik elő a fűtőházból


A különvonatos utazás során a szerelvény a normál menetidőhöz képest sokszoros idő alatt ér majd el célállomására, hiszen útja során a vonal szebbnél-szebb pontjain fognak fotómegállásokat tartani. A megállások helye és száma előre nem meghatározott, azokat a helyszínen fogják meghatározni, a résztvevői igények figyelembe vételével. A megállók átalában hasonló koregráfia szerint történnek, a fotósok a szervezők irányítását követve szállnak le a tervezett helyeken.

 

A többség által elfoglalt, legideálisabb fotóponton kívül természetesen lehet és érdemes más nézőpontból is kísérletezni, az egyetlen szigorú íratlan szabály, hogy folyamatosan figyeljünk a többiekre, és kifejezett kérés nélkül ne kerüljünk mások látómezejébe. A rendelkezésre álló idő függvényében a fotómegállások lehetnek feszes menetrendű, gyors kattintások, és egész órás piknikezések is - a lényeg, hogy a személyzet kérésére mindenki időben visszaszálljon, és persze jól érezze magát. Fotózni nem kötelező, egyszerű, lassú utazáshoz is remek alkalom lehet a különvonat azok számára, akik szívesen időznek akár a szerelvényen maradva a tavaszi erdőben.

 

A fotósvonatokon megismételhetetlen képek készülhetnek, de ehhez fontos a résztvevők együttműködése (illusztráció: különvonat a Mátravasúton)


A fotósmenet reggel 9.30-kor indul majd Miskolc-Dorottya utca állomásról Mahócára. Visszaérkezés ugyanoda, legkésőbb sötétedésig. A köztes időben, főként a csak különleges alkalmakkor használt szárnyvonalon már menetrendi kötöttségek nélkül közlekedik majd a menet.

A fotósvonat előzetes tervek alapján két szerelvényből áll majd: a B-26-os mozdonyból és az általa vontatott személy- vagy teherkocsiból, valamint egy C-50-es mozdonyból és az általa vontatott kocsikból. A résztvevők számára előreláthatólag egy nyitott, Diamand típusú személykocsi áll majd rendelkezésre, ezért érdemes melegen öltözködni.


Jelentkezés és további tudnivalók:
kisvasut@eszakerdo.hu; www.eszakerdo.hu; facebook.com/laevpaevpr
+36 (46) 501-513
+36 (30) 238-0755

 

Kapcolódó cikkeink:
Gépesítve a Bükkön át - 2. rész: Lillafüred-Andókút
Zakatolások Miskolctól a hegytetőkig

Cikkajánló