Túraajánlat

A főváros „kővirágos kertje”, a Szemlő-hegyi-barlang

Borsókövekkel kibélelt járatok, fantasztikus látványt nyújtó karfiolmezők és kalcitlemezek a mélyben. Egy könnyű sétával bárki bekukkanthat a város alatt megbúvó hévizek alkotta pazar világba. Ha még nem tetted, ne hagyd ki!

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
2019. október 20.

Borsókövekkel kibélelt járatok, fantasztikus látványt nyújtó karfiolmezők és kalcitlemezek a mélyben. Egy könnyű sétával bárki bekukkanthat a város alatt megbúvó hévizek alkotta pazar világba. Ha még nem tetted, ne hagyd ki!

Ezúttal egy olyan őszi, illetve téli kirándulóprogramra hívjuk fel a figyelmet, ami teljesen független az időjárás viszontagságaitól, ráadásul a kevésbé edzettebbeknek is nyugodt szívvel ajánlható. A Szemlő-hegyi-barlang 45 méteres mélységébe vezető, mindössze háromnegyed órás kiránduláson kényelmesen járható sétányokon tárják elénk a barlang káprázatos, sok helyen az egész járatot beborító képződményeit.

 

okt-11_038-1.jpg

A pusztaszeri úti bejáratot nem lehet nem észrevenni


A Pusztaszeri út 35. szám alatt található látogatóépületből hétköznap is óránként induló idegenvezetéssel egy izgalmas időutazáson vehetünk részt. A viszonylag keskeny, de annál magasabb, 20-25 méteres járatokban a természet sokmillió éves és lenyűgöző munkájának lehetünk tanúi. A Szemlő-hegyi barlangot - csak úgy, mint a többi budai járatrendszert - a mélyből feltörő hévizek sok ezer éven keresztül hozták létre a kőzettömb már meglévő repedései mentén.

 

okt-11_039-1.jpg

Az előcsarnok egyik leglátványosabb kiállítási tárgya a barlang háromdimenziós modellje


A víznek köszönhetően rendkívül változatos formák jöttek létre az ásványkiválások során. Ezek a járat különböző részein több centiméter vastagságban, szemet gyönyörködtetve lepték el a falakat. A barlang leggyakoribb képződményei a gömbökből, félgömbökből álló borsókövek. Ez olyan kiválásforma, amely fokozatosan és rétegesen jött létre, függően az aktuális nedvességoldat tartalmától.

 

okt-11_046-1.jpg
okt-11_070-1.jpg

Keskeny és magas, hatalmas terek jellemzik a barlangot

 

A hévizes barlangok egyik legjellemzőbb formái az úgynevezett gömbüstök. Ezeknek a helyenként méteresre is megnőtt, sima, kerek bemélyedéseknek is számos példáját láthatjuk itt. Létrejöttükben nem csupán a hévizek áramlása játszott szerepet, sok esetben az azt terelő, kiáramló gázoknak köszönhetők a falba vájt mélyedések. Egyszóval a vízre ható nyomás a legkülönfélébb helyeken alakított ki magának üstöket, melyek gömbölyded formái igazán látványos díszei a barlangnak.

 

okt-11_069-1.jpg

A „Boszorkány”

 

Talán a Boszorkánynak nevezett alakzat a leglátványosabb és a leginkább kivehető a barlang elkeresztelt mészformái közül, ám a legszebbek közé többek között a nagy felületeket beborító barlangi „karfiolmezők” sorolhatók. Ez a kiválásforma a borsókövek egy sajátos morfológiai típusát képzik, melyek a Szemlő-hegyi-barlang védettebb falmélyedéseit borítják.

 

okt-11_064-1.jpg


A mészkiválást több körülmény is befolyásolja. A folyamat történhet nagyon lassan, sok ezer éven keresztül, de arra is van példa, hogy alig pár év leforgása alatt több centiméteres képződmények is létrejönnek.

 

00-okt-11_081-1k.jpg

 

Erről elsősorban olyan helyeken győződhetünk meg, ahol az ember idegen tárgyakat helyezett el a barlangban, mint például egy járatot merevítő betonék, amin közel 30 év alatt már akár 15-20 cm hosszúra megnyúlt cseppkövekre is felfigyelhetünk.

 

okt-11_043-1(1).jpg


Bár a barlang járatai helyenként komoly beavatkozással lettek feltárva, ezek nélkül ma nem ismernénk a különböző mészkiválások rétegeinek kialakulását, valamint a karsztvizek mozgását. A kb. 400 méteres sétánk során látványos kalcitlemezeket, belőlük felépülő kis „karácsonyfát” is megcsodálhatunk, amelynek keletkezéséről kezdetben nem sokat tudtak a szakemberek.

 

okt-11_050-1.jpg

Kalcitlemezek egyedülálló halmozódása

 

A kalcitlemezkék sokaságából álló képződmény vizsgálatára lényegében a barlang kiépítésénél, egy járatszakasz mélyítésénél kerülhetett sor. A kalcitlemezek a víz felszínén képződő vékony mészhártya lerakódásai, melyek a súlyuknál fogva lesüllyedtek a barlangi tavak aljára, ahol a kálciumkarbonátban telített víz tovább növelte, vastagította azokat. Az évezredek során egymásra rakódott rétegek nagyszerű látványt nyújtanak. 

 

okt-11_058-1.jpg

Az ötven méteres mélységet a felszínig vezető függőleges akna érzékelteti

 

Egy barlangban viszonylag ritkán van lehetőségünk megtapasztalni, hogy voltaképp milyen mélyen is vagyunk a felszín alatt. A Szemlő-hegyi-barlangban erre egy utópisztikus látványt nyújtó, közel 50 méteres akna ad lehetőséget, amit anno abból a célból hoztak létre, hogy a látogatókat lifttel vigyék vissza a felszínre. A beruházás meghiúsult, ám a félkész földalatti börtöncellákra emlékeztető vasrácsok itt maradtak, amik az elemlámpák fényében, illetve a kísérteties csendben elég félelmetes hatást keltenek.

 

okt-11_068-1.jpg
okt-11_071-1.jpg

A főág kiépített szakaszának utolsó méterei a barlang leglátványosabb termeiből állnak. A létrán túl csak a kutatók számára áll nyitva az út


A mellékjárataival együtt mindössze 2,2 km-es járatot nem csupán magával ragadó látványa miatt látogatják. 1990-ben kezdődtek meg itt azok a terápiás kísérletek, melyek célja a légúti betegségekkel küzdők gyógyítása volt. Az eredmények igazolták a hely és a módszer alkalmasságát és a terápiás csoportok azóta is rendszeresen látogatják a barlangot. A betegek 2-3 órát töltenek a mélyben, és megfelelő légzéstechnikát, valamint gyógytornát is tanulnak.

 

okt-11_084-1.jpg

Mesterséges járat vezet a kijárathoz

 

Hasznos infók
Bár a Szemlő-hegyi-barlangban tett kirándulás nem több háromnegyed óránál, az élmény akkor is egyedi és maradandó. Érdemes egyébként több időt szánni a látogatásra, hogy a barlangtúra előtt vagy után a vetítőterem filmjeinek megtekintésére, az interaktív kiállítás bebarangolására is jusson idő.
Nyitvatartás: Egész évben, kedd kivételével mindennap. A túrák óránként indulnak. Első túra: 10.00, utolsó túra: 16.00. A barlang december 24. és január 1. között zárva tart.
Teljesárú belépőjegy: 1950 Ft. A kedvezményekről és egyéb tudnivalókról a Duna-Ipoly Nemzeti Park oldalán olvashattok részletesen.

 

 

Kapcsolódó cikkek: 

ÉLMÉNYTÚRA A CSÉVI-SZIRTEK KÖRÜL

AZ ESZTRAMOS BARLANGCSODÁI - A BÁNYA TITKAI

AZ ESZTRAMOS BARLANGCSODÁI - A HEGYTETŐ VILÁGA

LEERESZKEDTÜNK MAGYARORSZÁG LEGSZOMORÚBB SORSÚ KRISTÁLYBARLANGJÁBA

Cikkajánló