A fővárosi odúlakók számokban, avagy a kihelyezett odútelepek sikerei

A Budapesten kihelyezett odútelepek nagyban hozzájárulnak a városlakó madarak védelméhez, amit az idei összesített számok is jól mutatnak. Az MME beszámolójából sok minden kiderül, többek között az is, hogy a költőhelyek nem csupán a madaraknak szolgálnak otthonul.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
MME
Forrás:
mme.hu
2022. november 8.

A Budapesten kihelyezett odútelepek nagyban hozzájárulnak a városlakó madarak védelméhez, amit az idei összesített számok is jól mutatnak. Az MME beszámolójából sok minden kiderül, többek között az is, hogy a költőhelyek nem csupán a madaraknak szolgálnak otthonul.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) helyi csoportja közel 1500 madárodút telepített és tart karban Budapesten. Ezeket városi közparkokban, külsőbb kerületek védett és védelemre érdemes területein helyezték ki. Nagyobb részt B és kisebb részt D típusú odúkról van szó, melyek biztonságos költőhelyet nyújtanak a madarak számára.

Az adatok azt mutatják, hogy 2022-ben 747 pár madár minimum 4034 utódot nevelt ezekben az odútelepeken, ami a költőpárok és az utódok számában is jelentős emelkedés jelent a tavalyi évhez képest.

Az 1477 odú közül mintegy 950 db a BKM Zrt. Főkert Diviziójának kezelésében lévő közparkban, 225 db helyi jelentőségű védett területen, 302 db odú pedig védett és természetközeli területeken biztosít fészkelési lehetőségeket a madarak számára. Ilyen például a Farkasréti-temető vagy éppen Farkas-erdő – olvasható az MME oldalán.

A 2022-es eredmények:

  • Főkert által fenntartott közparkokban: 430 odút foglaltak el a madarak, amely 45%-os foglalási arány!
  • A Főkert által kezelt helyi jelentőségű védett területeken 149 odúban volt költés, amely 66,2%-os kihasználtságot jelent.
  • A fentebb jelzett harmadik kategóriához tartozó odúk esetében 302 odúból 168-ban telepedtek meg madarak, ami 55,6% foglaltságot jelent.

A számok az összes odút tekintve 50,5% foglalást mutatnak. Természetesen a védett területeken kihelyezett telepek foglaltsága a kedvezőbb feltételek miatt (könnyebb táplálékszerzés) jóval magasabb, 80-90%-os volt, de voltak olyan területek is, ahol nagyon alacsony az odúk kihasználtsága. A Főkert parkokban kihelyezett odútelepek második szezonja után jól látható, hogy a 2021-es 31% körüli foglaltság jelentősen emelkedett, és már 45%-ot ért el. Ez is jól mutatja az odútelepek hasznát és fontosságát.

Az új telepek az első évben rendszerint még „nem teljesítenek olyan jól”, mivel a madaraknak még fel kell fedezniük, másrészről a korábbi évek szaporulata is nagy valószínűséggel itt kezd majd költésbe – olvasható az MME beszámolójában, amiből az is kiderül, hogy

az odúkat leginkább 649 pár széncinege foglalta el, amelyekben legalább 3463 utódot neveltek. Természetesen az ellenőrzések során más fajokat is megfigyeltek: kék cinege (38 pár 332 utód), a csuszka (15 pár, 90 utód), seregély (26 pár, 114 utód), mezei veréb (16 pár, 26 utód), örvös légykapó (2 pár, 7 utód), házi rozsdafarkú (1 pár, 2 utód).

Az utódok száma a valóságban magasabb is lehet, mivel a kotló madarak esetében nem volt egyértelműen megállapítható a tojások száma. Egyedül a kék cinegék foglaltak el idén kevesebb odút, a többi faj esetében emelkedés volt tapasztalható a tavalyi évhez képest. A fészekaljak nagysága is emelkedett, amelynek a kedvező tavaszi, csapadékosabb időjárás, illetve a melegebb május lehet az egyik legfőbb oka. (A költőpárok területi elosztásáról az MME beszámolójában olvashattok részletesen.)

Nem csak a madarak lakják
Más állatcsoportok is előszeretettel veszik igénybe az odúkat. A Népligetben kihelyezett telepekben idén is szép számmal akadtak nagy pelék, a kőbányai odúkban mogyorós pelék, az egyik odúban pedig a megfigyelők meglepetésére egy vörösmókus-családra bukkantak. Az elkövetkezendő őszi-téli időszak az odúk takarításáról és javításáról, illetve esetleges cseréjéről szól, amit az MME a Főkert és önkéntesek segítségével végez.

Cikkajánló