A harcsa tarolt az Év Hala közönségszavazásán

Három őshonos jelölt közül lehetett választani a Magyar Haltani Társaság honlapján: a harcsa jócskán megelőzte a halványfoltú küllőt és a paducot.

Szerző:
Greenfo
Fotó:
Joachim S. Müller - Flickr
Dieter Florian - Wikipedia
2017. január 2.

Három őshonos jelölt közül lehetett választani a Magyar Haltani Társaság honlapján: a harcsa jócskán megelőzte a halványfoltú küllőt és a paducot.

Több mint ötezren szavaztak az októberben elindított közönségszavazáson, amelynek tétje a 2017-es Év Hala cím elnyerése volt. A szavazatok közel felével (48%) a harcsa lett a versenyben az első, megelőzve a paducot (37%) és a harmadik helyezett halványfoltú küllőt (16%).

Amióta a vizák eltűntek vizeinkből, legnagyobb halunk a harcsa. Népszerű is, hiszen hatalmas száját és hosszú bajszát a gyerekek már a képeskönyvekből megismerik. Hosszú életű hal, amely egész életében növekszik. Másfél évszázada még kétmázsás példányokat is fogtak vizeinkből, de ma már a 100 kg fölöttiek is ritkaságszámba mennek.

 

 

Különböző korosztályai alaposan kihasználják a kedvelt élőhelyein - lassú folyókban és állóvizekben - elérhető táplálékot az apró halivadéktól a víz felszínén úszó kiskacsákig. Ikráit általában júniusban rakja le, többnyire a fűzfák gyökérzetére vagy az elöntés alá került bokrokra.

 A hím gondosan őrzi a lerakott ikrát. A faj mesterséges szaporítási módszere igazi hungarikum, amit napjainkra más országok is átvettek. Az üzembiztos technológia lehetővé teszi a tógazdasági és a medencés áruharcsa-termeléshez szükséges ivadék előállítását.

 

 

Szálkamentes, ízletes húsa a harcsát az egyik legkedveltebb étkezési halunkká teszi, amelyből a jelenleginél lényegesen nagyobb mennyiség is asztalra kerülhetne a háztartásokban és a vendéglátóiparban.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Melyik legyen az Év Hala jövőre?

Sok okosság az oknyomozó ökológusok nyílt napján

Új halfajt fedeztek fel a Körösben

Különleges halfaj telel a Zagyvában

Cikkajánló