A hollók építette vár

A Nógrád megyei kis faluba, Hollókőre nemcsak azért érdemes ellátogatni, mert felér egy múltba tartó időutazással, és nem mellesleg itt sütik az egyik legfinomabb tócsnit, hanem azért is, mert 800 éves várában egy seregnyi új fejlesztés várja a látogatókat.

Szerző:
Hidvégi Brigitta
Fotó:
holloko.hu
2015. szeptember 2.

A Nógrád megyei kis faluba, Hollókőre nemcsak azért érdemes ellátogatni, mert felér egy múltba tartó időutazással, és nem mellesleg itt sütik az egyik legfinomabb tócsnit, hanem azért is, mert 800 éves várában egy seregnyi új fejlesztés várja a látogatókat.

Élt egyszer egy nagy hatalmú földesúr, Kacsics András, akit Pusztavár birtokosaként tartottak számon. Történt, hogy a férfi végzetesen beleszeretett egy gyönyörű, ifjú hölgybe. Érzelmei annyira úrrá lettek rajta, hogy elrabolta a lányt, és Pusztavár falai közé záratta. Azzal azonban nem számolt, hogy szerelme dajkája nem más, mint egy boszorkány, és igencsak szívén viseli neveltje sorsát. Az asszony nyomban szövetségre lépett a sátánnal, aki holló képében a várhoz küldte a fiait, hogy hordják el annak minden építőkövét, s tegyék ezt mindaddig, míg a leány ki nem szabadul. Az ördögfiak egy másik magaslaton halmozták fel a tömböket - ez lett Hollókő vára.

 


A vár építéséhez használt köveket a helyszínen bányászták, és különösebb megmunkálás nélkül építették össze


Így szól az erősség eredettörténetével kapcsolatos legenda egyik változata. Nem csoda, hogy a sziklaormon magasodó, különös formájú építmény megihlette a babonás népet: csigaház alakban gyűrűző falai, ódon, ötszögletű tornya első pillantásra eszünkbe juttatja a gyerekkori esti meséket sárkányokkal, manókkal és a legkisebb királyfival.

Mindenki hozzátett valamit

A valóságban az 1200-as évek végén épült a vár egy 362 méteres sziklaoromra, tényleg a Kacsics nemzetség jóvoltából, akiknek a legrégebbi részét, a történelmi hangulatú öregtornyot is köszönhetjük. Ahogy az már lenni szokott, a frekventált helyen lévő ingatlan számtalanszor cserélt gazdát az évszázadok során: Csák Máté és Károly Róbert is birtokolta, és szinte mindenki hozzáépített, vagy átalakította kissé. Ezért is kacskaringóztak a falai - a terepviszonyoknak megfelelően - szabálytalan formában.

 


A magas oromra épített vár formáját a terep adta lehetőségek szabták meg, ugyanis a sziklafalak természetes védelmet nyújtottak


Aztán 1700 körül szomorú sorsra jutott: lerombolták, kövei nagy részét elhordták. Feltárására és helyreállítására először 1966-ban került sor, az utóbbi egy évben pedig átesett azokon az állagmegóvó és rekonstrukciós munkálatokon, amelyeknek köszönhetően falai között lépdelve hamisítatlan, 14-15. századi váréletbe csöppenhetünk.

Kalandozás a középkorban


A tavaly nyáron kezdődött és nemrégiben befejeződött fejlesztéseknek köszönhetően a vár seregnyi újdonsággal várja a nagyérdeműt. Egyebek mellett ismét látogatható az épület talán legmisztikusabb része, az öregtorony, ahol még egy izgalmas kincskeresés is a program része. A monda szerint Csák Máté és a törökök rengeteg értéket halmoztak fel és rejtettek el a várban.

Akit érdekel, hogyan festhetett a konyha, a hálószoba, a kovácsműhely és a gazdasági épület egy középkori erődítményben, az Hollókőn kielégítheti a kíváncsiságát. A kiállított vitrinekben szemügyre vehető az ásatások során előkerült gazdag leletanyag, többek között Mátyás király ezüstdénárja, illetve török cseréppipák és fegyvertöredékek.

 


Az erősség atmoszférája, kiállításai igazi középkori hangulatot varázsolnak


Bár az épület történetének bemutatásához klasszikus kiállítási elemeket is használtak, inkább a modern, 21. századi technológia eszközei dominálnak, ezáltal olyan módon lehet megismerni a Hollókő várát, ahogyan eddig még sohasem: például virtuális séta és nagyméretű érintőképernyő segítségével. Az elektronikus tárlatvezető készülék lehetővé teszi, hogy a látogató egyéni tempóban, tetszőleges sorrendben hallgassa meg a kiállítás egyes elemeihez fűzött magyarázatokat, a csoportos tárlatvezetővel pedig egyszerre többen is hallhatják az idegenvezető beszédét, akármilyen távolságban is álljanak tőle.

A vár családi kiruccanáshoz is tökéletes célpont. Nyaranta például Mesés várjátékokat tartanak a középkori falak között, amelynek keretei között a gyerekek jelmezbe öltözve ostromolhatják meg az épületet, együtt nevethetnek az udvari bolond varázslatain, és kiszabadíthatják a királykisasszonyt a gonosz ellenség karmai közül.

 


A Mesés várjátékok rendezvényen a gyerekek ostromjátékon is részt vehetnek

  

Hasznos infók a várról

Még több hír, program, aktualitás a hollókői várról, itt
Jó ha tudod, hogy a hollókői vár 2015. augusztus 24-től szeptember 17-ig zárva tart.

Tel.: +36-30/968-1739
Belépőjegy:
6 éves kor alatt ingyenes
Diák/nyugdíjas: 600 Ft
Felnőtt: 900 Ft
Családi belépőjegy (2 felnőtt, 2 gyerek): 3000 Ft
Pedagógusoknak érvényes igazolvánnyal a belépés díjtalan.
Nyitva tartás (április 1-től október 31-ig): mindennap 10.00 - 17.30

 

 

Hollókő

A falu határában nagy fekete holló jelzi, hogy megérkeztünk. A Cserhátban található kis település 67 védett, mesebeli házikója és 800 éves vára 1987 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Az Ófaluban egymás mellett sorakoznak a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztházak - sok közülük ma bemutatóhelyként, kézművesműhelyként, múzeumként működik. Ha itt jársz, ne felejtsd el megkóstolni az isteni palóclevest, a tócsnit vagy a görhét (tejes pite). Hollókő lakosságának hagyománytisztelete messze földről híres, ami jeles napok alkalmával mutatkozik meg leginkább. Legyen szó húsvétról, szüreti mulatságról vagy Szent Márton-napi vigasságról, a falu apraja-nagyja népviseletbe öltözik, és őseinkhez méltó módon ünnepel.

 


A cikk megjelent a Turista Magazin 2015. júliusi számában.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Legendákkal kikövezett erősség otthona, Hollókő

Még több váras cikk

 

 

 

Cikkajánló