A HÓNAP TURISTAHÁZA - Märy nénje szelleme

1915-ben Balás Jenő még nem is sejtette, hogy egy évtized múlva Gánton bauxit bányát nyit, amikor Zimmermannék már vendéglátással foglalkoztak a Vértes lábánál, Gánton.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Gulyás Attila ÉS VIDEO: Dabis Balázs Silvius
2016. augusztus 2.

1915-ben Balás Jenő még nem is sejtette, hogy egy évtized múlva Gánton bauxit bányát nyit, amikor Zimmermannék már vendéglátással foglalkoztak a Vértes lábánál, Gánton.

Szeretek németek lakta községekbe látogatni. Ezek a települések nemcsak szépek, biztonságosak és tiszták, hanem a kádári nyomorúság öröksége, a borzalmas szocreál épületek sem tudták tönkretenni a falu kellemes atmoszféráját, vagy azokat már rég lebontották a rendszerető svábok, magyarországi németek.

 

 

Ahogy Berkenye Nógrádban, így Gánt is a Vértesben egy kis gyöngyszem, amit szeretni fog minden turista, aki pihenésre, nyugalomra vágyik. A Zimmermannoknak pedig oroszlánrésze van abban, hogy a Gránás Turistaházba még szívesebben megy az ember. A dédnagymama, Märy néni, még akkor is a helyi vendéglátásban dolgozott, amikor minden vagyonukat államosították. Most már az ő nevét viseli az az étterem, amely híressé teszi a községet.

 

 

A Zimmermann család negyedik generációjának pár éve sikerült felújíttatni az eredetileg erdészeti központnak épült, hatalmas épületet, a Gránás Turistaházat is. Minden szobához pazar zuhanyzót építettek, remek konyhát alakítottak ki a közös térben, sőt még egy kisebb konferenciatermük is van. Van itt csocsó, asztalitenisz, rengeteg sporteszköz, sőt még kerti fitnesz is sok-sok géppel, amelyeken a hosszú túráról megtérő természetjárók kialakuló izomlázuk ellen dolgozhatnak még egy kicsit lepihenés előtt.

 

 

A korábban Vértes Vendéglőként ismert Märy néni vendéglőjében kiemelkedő minőségre számíthattok, szép és tiszta környezetben, nagy választékkal. Mindennek persze megkérik az árát, de mindennap kínálnak valami költséghatékonyabb menüt is, amely azért beleférhet, ha már jól akarjuk érezni magunkat.

 

 

Gánton pedig egyszerűen jókedvre derülsz a rendezett porták, közterek látványától. Nyoma sincs itt a bányásztelepülések lehangoló világának, egy folyamatosan fejlődő, természeti kincsekben is bővelkedő település ez az Országos Kéken. A Gránás Turistaház oldalán fekete márványtábla emlékezik meg a Kék születéséről, 1988-ban, az első Szent István vándorlás 50 éves évfordulójára emlékeztek vele a fehérvári turisták.

 

 

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAINK:

Gánti-medence, a legkisebb kistájunk
Marsi minisivatag a Vértes lábánál
 

Cikkajánló