A horgászturizmus Vas megyében is segíti a gazdasági felemelkedést

Magyarországon több mint 300 ezren hódolnak a horgászatnak, és külföldről is egyre nagyobb az érdeklődés a hazai horgász vizek iránt.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Matt MacGillivray
Pan Peter
shutterstock.com
2014. július 15.

Magyarországon több mint 300 ezren hódolnak a horgászatnak, és külföldről is egyre nagyobb az érdeklődés a hazai horgász vizek iránt.

A horgászturizmus élénkülése a Vas megyei térségek számára is kedvező lehetőségeket kínál a gazdasági felemelkedéshez - mondta Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.

 

Vas megyében a Gyöngyös és a Pinka patak az élőhely-rehabilitációs programnak köszönhetően ismét alkalmas a sebes pisztráng horgászatára, és a Rábán is zajlik több őshonos halfajta - például a márna és a paduc - visszatelepítése.

Az elmúlt években európai uniós támogatással több vasi patakon valósult meg élőhely-rehabilitáció, és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, valamint az Őrségi Nemzeti Park is sokat tett a megye természetes vizeiért.

 


Egyre több hallépcső, holtág-rehabilitáció valósul meg, és várhatóan a következő uniós támogatási ciklusban is folytatódik a program.


Puskás Norbert szerint az emberek gyorsuló életviteléhez, egyre csökkenő szabadidejéhez és élmény-centrikusságához igazodva kell megteremtetni a turisztikai kínálatot, hogy a vadregényes, kereső horgászat mellett legyenek intenzíven telepített, azonnali fogási élményt biztosító horgászvizek is. Az ilyen helyszínek gyakran kiegészítő turisztikai szolgáltatásokat is nyújtanak a család többi tagja számára.

 


Elmondása szerint ezt a kínálatot akarták bővíteni azzal, hogy a Lukácsháza és Kőszeg között található, elsősorban árvízvédelmi célokat szolgáló Abért II. tavon kizárólag a halelvitel nélküli sporthorgászatot engedélyezik.


Puskás Norbert szólt arról is, hogy szövetségük július 19-20-án először rendezi meg a Pinka-völgyi Halas Napok rendezvénysorozatot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a térség természeti értékeire és a horgászat lehetőségeire, valamint népszerűsítse a halételek fogyasztását.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Változások a horgászati és halászati szabályozásban
 

Cikkajánló