A kaposvári Szabadságfa lehet Európa legkedveltebb fája

Elindult a szavazás az Európai Év Fája versenyben. Szavazz te is, hogy a kaposváriak kocsányos tölgye legyen az idei győztes!

Szerző:
TM
Fotó:
dr. Pintér Rómeó / www.treeoftheyear.org (kiemelt kép)
2020. február 5.

Elindult a szavazás az Európai Év Fája versenyben. Szavazz te is, hogy a kaposváriak kocsányos tölgye legyen az idei győztes!

Február 29-ig adhatod le szavazatodat a www.treeoftheyear.org internetes oldalon, ahol tizenhat ország különleges fái versenyeznek az „Európai Év Fája” címért. Magyarországot a kaposvári Szabadságfa képviseli, amely 2019 októberében 4431 szavazattal az Év Fája lett.

Idén 10. alkalommal rendezik meg a vetélkedőt, melyen évente több mint 200 000 szavazat érkezik a jelölt fákra. Ez idáig összesen négyszer nyerte el magyar fa az Európai Év Fája címet, legutóbb a pécsi Havi-hegyi mandulafa. A szavazás február 29-ig tart, a szavazatok számának alakulását február 23-ig lehet majd követni, a voksolás ezután titkossá válik, az eredményt pedig március 17-én a brüsszeli díjátadón hozzák majd nyilvánosságra a szervezők. A döntős fákról és történetükről, valamint a szavazás jelenlegi állásáról ITT lehet tájékozódni.

Kaposvári Szabadságfa

A kaposvári Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán áll a kocsányos tölgy, amelyet a helyiek Szabadságfa néven ismernek. A fát 1929. április 18-án, épp 90 évvel ezelőtt ültették az 1927-ben átadott iskolaépület udvarán. A csemete az Írott-kőről került Kaposvárra, s az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették. Az évek múltával a tölgyfa a szabadon álló legelőfákhoz hasonlóan alacsonyan elágazó, szélesen terülő koronát növesztett. Az elmúlt 90 évben több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig a „nagy tölgyfa”, hisz időről időre az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő oklevelekre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapták emlékül.



Cikkajánló