A kastélymúzeummal még vonzóbb turisztikai célpont lehet Gyula

Még vonzóbb kulturális-turisztikai célponttá válhat Gyula a felújítás alatt lévő Almásy-kastélyban megvalósuló múzeummal, amelynek alapkövét Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár jelenlétében tették le kedden a dél-alföldi városban.

Szerző:
forrás: MTI.hu
Fotó:
Anton Ivanov
Pénzes Sándor - gyulavaros.hu
Gyulai Hírlap Kiadó és Hírlapterjesztő Nonprofit Kft.
2014. március 2.

Még vonzóbb kulturális-turisztikai célponttá válhat Gyula a felújítás alatt lévő Almásy-kastélyban megvalósuló múzeummal, amelynek alapkövét Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár jelenlétében tették le kedden a dél-alföldi városban.

A kastély kertjében rendezett ünnepségen Lázár János kiemelte: Gyula az idegenforgalom fejlesztésében kiváló eredményeket ért el, az elmúlt négy évben sikerült a várost a régió turisztikai centrumává tenni. Rámutatott arra, hogy a fürdőváros Magyarország tíz legforgalmasabb célpontja közé tartozik, Gyulán éves szinten a vendégéjszakák száma mintegy négyszázezer és ezzel a mutatószámmal is azt bizonyítja, hogy a Dél-Alföld legmeghatározóbb turisztikai központja.

Az államtitkár szerint a város a megyében és a régióban akkor találja meg igazán a helyét, ha a Dél-Alföld turisztikai központját építi ki a kormány az Európai Unió és a magyar adófizetők pénzéből. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány 2010 óta 35 milliárd forint hazai és uniós fejlesztési forrást juttatott a városnak, amelynek jelentős része közvetve és közvetetten az idegenforgalom fejlődését segítette.

 

 

A gyulai Almásy-kastély. (Fotó: Pénzes Sándor - gyulavaros.hu)

 

A Várfürdőben új élményfürdő épült, most pedig mintegy 2 milliárd forintból, száz százalékos uniós támogatásból kastélymúzeum születik - mondta. A Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban - A gyulai Almásy-kastély évszázadai című projekt nagyban hozzájárul egy teljes értékű gyulai turisztikai attrakció létrejöttéhez - hangsúlyozta Lázár János.

Az Almásy-kastély háromszáz éves történetével, az arisztokrácia és a cselédség egykori életével ismerkedhetnek majd meg a látogatók az épületben létesülő kiállítóterekben.
Az ünnepségen Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselő jelöltje a beruházás turisztikai jelentőségét méltatva kiemelte a kormány és Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár szerepét a gyulai városfejlesztési terveknek megvalósításában. Megemlítette: több mint 10 milliárd forint értékben zajlanak egészségügyi fejlesztések a megyei ellátást biztosító Pándy Kálmán Kórházban, a korszerű egészségügyi ellátás a gyógyturizmus egyik alappillére, hozzájárul a vendégszám bővüléséhez.
Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester elmondta: Gyula elkészítette idegenforgalmi fejlesztési programját az Európai Unió 2014 és 2020 közötti időszakára.

Cikkajánló