A kéktúrázók becsületkasszája

Aki befejezte vagy épp teljesíti az Országos Kékkör bármelyik szakaszát, az legalább egyszer már biztosan hallotta a kérdést: miért jó kéktúrázni? A válaszok száma végtelen, mert téged lehet, hogy a bélyegzőlenyomatok gyűjtése motivál, míg őt a földrajzi változatosság, minket a hely és kultúrtörténeti érdekességek, őket pedig a kéktúrás közösséghez való tartozás.

Fotó:
Gulyás Attila
2021. március 29.

Aki befejezte vagy épp teljesíti az Országos Kékkör bármelyik szakaszát, az legalább egyszer már biztosan hallotta a kérdést: miért jó kéktúrázni? A válaszok száma végtelen, mert téged lehet, hogy a bélyegzőlenyomatok gyűjtése motivál, míg őt a földrajzi változatosság, minket a hely és kultúrtörténeti érdekességek, őket pedig a kéktúrás közösséghez való tartozás.

A középhegységek szintkülönbségei, az alföldi síkság, az időjárási elemek, a közlekedés és a szálláshelyek közötti logisztika legalább annyira próbára teszik fizikai kitartásunkat és a szervezőkészségünket, mint amennyi örömteli pillanatot jelentenek az útközben megismert látnivalók. A kéktúrázás a becsületkasszához hasonlítható élmény, ami a személyiségünket és a felelősségtudatunkat egyaránt formálja. Hogy mikor lesz valakiből felelős kéktúrázó, az az alábbiakból kiderül. A felsoroltak figyelembevételével és betartásával nemcsak óvod a környezetet, hanem akár a tudatos és felelős kéktúrázás jó példáját is mutatod a következő generációnak.

Tájékozódás az alapvető információkról. Ez alatt a kéktúra teljesítésének és a bélyegzésnek a szabályait értjük elsősorban, amit megtalálsz a kéktúrás igazolófüzetek első oldalain. De ugyanolyan hasznos előzetesen felkészülni a bélyegzőhelyek és a nyomvonalak aktualitás állapotáról is. Utóbbiak az Alföldi, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli és az Országos Kéktúra terepi karbantartása során változhatnak. Hogy ne érjen meglepetés, indulás előtt keresd fel a kektura.hu vagy termeszetjaro.hu weboldalakat az aktualitásokért.

Tervezés. Mielőtt nekivágsz bármelyik kéktúrának, érdemes tesztelni a fizikai határaidat a távolság és arányosított szintkülönbség tekintetében. Kezdésnek érdemes a lakhelyedhez közel eső szakaszokat végigjárni, így a távolabbiakhoz rutinnal a hátizsákodban érkezel majd. A felszerelésed összeállításakor ne feledkezz el a vízálló ruházatról, az elsősegélycsomagról, a kellő mennyiségű élelmiszerről és folyadékról, a fej- és zseblámpáról sem. A Természetjáró applikáció mindig jó barátod lehet, de a biztonság kedvéért nem árt, ha teszel a hátizsákba papíralapú térképet és tájolót, hiszen az okostelefon bármikor cserben hagyhat vagy lemerülhet.

Útvonalkövetés. Ha a fehér alapra festett kék sáv turistajelzést követve gyalogtúrázol egyik bélyegzőhelytől a következőig, akkor megfelelsz az útvonalkövetés szabályának. Ez úgymond becsületbeli dolog önmagaddal és a többi kéktúrázóval szemben. Ha a kéktúra teljesítéséért szeretnél jelvényt és oklevelet kapni, sőt még a teljesítők nyilvános listájára is felkerülni, akkor a kéktúrás ellenőrök elsősorban azt fogják az igazolófüzetedben ellenőrizni, hogy eleget tettél-e ennek az elvárásnak. A gyalogos kéktúrázás alól egyetlen esetben használhatsz kerékpárt: ha 2020. március előtt kiadott igazolófüzeted van, akkor 2021. június 30-ig bringával is teljesítheted az Alföldi Kéktúrát.

Igazolófüzet ellenőrzése. A kéktúrázás után lehetőséged van jelvényt, elismerő oklevelet kapni a Magyar Természetjáró Szövetségtől és a hozzájárulásoddal a kéktúrázók nyilvános listájára is felkerülhetsz. Ehhez a következőt kell tenned: a kéktúra (Alföldi, Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli, Országos Kéktúra) teljes útvonalát járd végig az útvonalkövetés szabályának megfelelően, az igazolópontokon kihelyezett bélyegzőkkel bélyegezz a füzeted megfelelő négyzetébe, a túra befejezését követően pedig add le az igazolófüzetedet az MTSZ-nek ellenőrzésre. Ezután két eset lehetséges: ha minden szempontból rendben találják a füzetedet, akkor megkapod a korábban már felsorolt elismeréseket. Hiányosság esetén jelezzük azt feléd azért, hogy mihamarabb megoldás születhessen. Ellenőreink olyan többszörös kéktúra teljesítők, akik maguk is álltak a füzet túloldalán, így pontosan átérzik micsoda büszkeség átvenni a jelvényt és az oklevelet.

Bélyegzőhelyszínek. A bélyegzőhelyszíneknek két típusa van: léteznek az úgynevezett nyitvatartási időhöz kötöttek, amelyek többnyire vendéglátó vagy kereskedelmi helyek, ezért érdemes előre tájékozódni azok nyitva tartásról. A helyszínek üzemeltetői, tulajdonosai önként vállalták a felelősséget a bélyegzők megőrzésére. Ha lehetőséged engedi, akkor kisebb összegben akár vásárolhatsz, fogyaszthatsz is náluk. Nemcsak az ilyen típusú bélyegzőhelyszíneken, hanem a tömegközlekedési eszközökön is próbálj meg figyelni arra, hogy saras, latyakos időben takaríts le a bakancsot legalább annyira, hogy ne koszold össze a padlót.

A másik típus a felügyelet nélküli, huszonnégy órás bélyegzőhelyek, ahol a kéktúrázók közösen vigyáznak a bélyegzőgumik épségére. Például meghosszabbítja a gumifelület élettartamát, ha nem a fa törzsén vagy a falon végzed el a próbanyomást, hanem egy papíron.

Bélyegződoboz. A kéktúrások közössége olyan klassz túrázókból áll, akik online és offline felületeken támogatják, bátorítják egymást tapasztalataikkal. A segítőszándék időnként az olyan tettekben is megnyilvánul, mint például a bélyegződobozban hagyott meglepetés élelmiszer. A kétség kívül kedves gesztus azonban ártalmas, hiszen az a dobozhoz vonzza az erdei rágcsálókat, rovarokat.

Az eddig felsorolt tanácsok elsősorban a kéktúrázók felelősségvállalására helyezték a hangsúlyt. A következő pontok pedig a természetjárás általánosságban is igaz, követendő útmutatásai.

Turistajelzés. Biztosan láttál már bátorító üzeneteket és mosolygós arcokat a turistajelzésre, rosszabb esetben a fa törzsébe karcolva, azonban a vállalkozó kedvű művészek alkotását a jelzésfestő szakemberek munkája és a fa egészsége sínyli meg.

Közlekedés. Lehetőség szerint válaszd a tömegközlekedést. Ha mégis praktikusabb az autózás, akkor kérjük, hogy csak a kijelölt helyre parkolj le és ne szegd meg a behajtási tilalmat sem a védett, sem a magánterületen.

Erdőlátogatási korlátozások. A leggyakrabban vadászati időszakban, de azon kívül erdőgazdálkodási és természetvédelmi okokból is elrendelhetnek erdőlátogatási korlátozásokat, tilalmakat. Ezekről mindig tájékozódj előzetesen vagy az erdőterület kezelőjétől vagy a Magyar Természetjáró Szövetségtől.

Udvariasság. A természetjárásban elfogadott a tegeződés, de az idősebbeket itt is megilleti a tisztelet. Túrázás során nincs kőbe vésve az, hogy a férfi vagy a nő köszön-e előbb, vagy a hegyről (fentről) lefelé tartó köszönti előbb a szembejövőt vagy fordítva. Ezzel párhuzamosan viszont az áthaladás elsőbbsége a lentről jövőt illeti meg, főleg egy szűk szakaszon. Kerülöd a felesleges hangoskodást akár egyedül, akár másokkal járod az erdőt. Légy türelmes azokkal szemben, akik hozzád képest lassabb tempóban haladnak, különösen egy szűk helyhiányos, keskeny túraúton.

Környezetvédelem. Kétség nem fér hozzá, hogy a természetjáró – a kéktúrázó - szereti és védi a természetet. Ha tanácstalan vagy a szemét kérdését illetően, akkor a következőt javasoljuk: az erdei pihenőhelyeken kihelyezett kukákat ne használd, inkább vidd haza a hulladékot. Ugyanis azokat jóval ritkábban ürítik, mint a településeken lévőket, ha pedig felhalmozódik a szemét, akkor azt az állatok széttúrhatják, a szél szerte hordja, ami (sajnos) veszélyt jelent rájuk és az erdő ökológiájára is.

Túrázás négylábúval. Korábban már írtunk arról, hogy mit kell tudni a kutyás túrázásról, amit itt olvashatsz.

Cikkajánló