A Kis-Sárréten is rekordot döntöttek a vadludak

Nemcsak a tatai Öreg-tavon állomásozik több tízezer vadlúd, szép számmal akadnak a Körös–Maros Nemzeti Parkban is.

Szerző:
kmnp.hu
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
2020. december 10.

Nemcsak a tatai Öreg-tavon állomásozik több tízezer vadlúd, szép számmal akadnak a Körös–Maros Nemzeti Parkban is.

Nemrég zajlott le az országos vadlúdszinkron. Az adatokból az látszik, hogy a nálunk tartózkodó vadludak tíz százaléka a fent említett nemzeti park vendége: a madarak a Kis-Sárréten állomásoznak. Mint a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján olvasható, a Begécsi- és a Biharugrai-halastavakon október végén bukkantak fel az első nagy lilikek, és azóta egyre többen vannak.

Legutóbb összesen 39 ezer vadludat számoltak, ebből 37 ezer nagy lilik, 2 ezer pedig nyári lúd volt, de néhány vörösnyakú ludat is láttak. „A madarak ebben az időszakban jellemzően a kukoricatarlókon kutatnak elhullott szemek után” – írják.


November végén egy olyan nagy lilik is felbukkant, amelyen színes nyakgyűrűt láttak – ez alapján kiderült, hogy két éve Hollandiában jelölték, tavaly pedig a Hortobágyi-halastavakon volt látható. Most a Biharugrai-halastavakon tartózkodik.

Bár idén elmaradt a Tatai Vadlúd Sokadalom klasszikus programja, a Facebook-oldalon sok élő bejelentkezést tartottak, illetve folyamatosan posztolnak friss infókat a ludakkal kapcsolatban. Nemrégiben mi is jártunk Tatán (ahol összesen egyébként 62 500 madarat számoltak), és lenyűgözőnek találtuk a vadludakat, erről itt olvashatsz. Ráadásul a tavat is körbesétáltuk, íme az az arca, amelyet csak nagyon kevesen ismernek.

Cikkajánló