A kopár sziklafalak ritka madárfajoknak is otthont adnak

A meredek sziklafalak – legyenek akár természetes eredetűek vagy bányaművelés nyomán keletkezett, mára felhagyott falak – több ritka növény-és állatfaj számára is alkalmas élőhelyet jelentenek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2021. április 19.

A meredek sziklafalak – legyenek akár természetes eredetűek vagy bányaművelés nyomán keletkezett, mára felhagyott falak – több ritka növény-és állatfaj számára is alkalmas élőhelyet jelentenek.

A meredek sziklafalak többek között két különleges és fokozottan védett madárfaj – az uhu és a vándorsólyom – számára jelentenek biztonságos fészkelőhelyet.

„Az 1970-es, 1980-as évek tájékán mindkét faj helyzete kritikus volt Magyarországon, szinte teljesen kipusztultak. Mára szerencsére fészkelőállományaik kapcsán lassú, de folyamatos növekedéséről beszélhetünk, azonban még mindig nagyon fontos feladat a fészkelő párok felderítése, megóvása, a fészkelések nyomon követése” – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapja. Az igazgatóság munkatársai épp ezért minden évben felkeresik az alkalmas sziklafalakat – ahogy azt tették legutóbb a Mátrában –, hogy képet kapjanak a két értékes faj jelenlétéről.

A Mátra bejárása során ezúttal a sziklafalakon két ritka énekesmadár is feltűnt. Az egyik egy szépséges hajnalmadár, amelynek szürke tollazatát a szárnyak végén hajnalpírra emlékeztető színezet teszi különlegessé. A faj a környező országok magas hegyeiben költ, akár 2-3000 méteren, de telelni alacsonyabb vidékekre húzódik le, például felhagyott bányákba, ahol a sziklafalak réseiben a megbúvó pókokra, rovarokra vadászik. A faj a Mátra hegységben eddig mindössze négy alkalommal fordult eddig elő, így igazi kuriózumnak tekinthető.

A másik szintén egy magashegységi faj, egy havasi szürkebegy, amit az egyik kőbányában láttak. Ez a madár hazánkban szintén csak szórványos téli vendég, a Kárpátok magashegyi régióiból érkezik hozzánk. A Siroki várban rendszeresen feltűnik, ám a Mátra egyéb területein kimondottan ritka fajnak számít.

Cikkajánló