Felmérték az uhukat a Mátrában

Legnagyobb termetű bagolyfajunkból néhány évtizeddel ezelőtt alig néhány pár fészkelt az országban. Most már növekszik a hazai állomány, de a védelmi munkára még mindig nagy szükség van.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2020. április 3.

Legnagyobb termetű bagolyfajunkból néhány évtizeddel ezelőtt alig néhány pár fészkelt az országban. Most már növekszik a hazai állomány, de a védelmi munkára még mindig nagy szükség van.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Heves Megyei Helyi Csoportjával karöltve az idei évben is felmérték a Mátrában található uhu revíreket a kotlási időszak elején – számolt be róla a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A felmérés során olyan helyeket kerestek fel, ahol a korábbi években már volt fészkelés, illetve olyanokat is, amelyek potenciálisan fészkelésre alkalmasak lehetnek a faj számára. Idén, az előző évek eredményeitől kissé elmaradva négy pár kezdett költésbe a tájegység területén.

A fészkelő állományok rendszeres felmérésére azért van szüksége, mert az uhu rendkívül sérülékeny faj, a 70-es években szinte teljesen eltűnt az országból. A faj védelme érdekében attól kezdve komoly védelmi munka kezdődött, ennek eredménye, hogy ma a fokozottan védett uhuból 70-80 pár fészkel az országban. Ami nem sok, ezért is fontos, hogy a szakemberek a lehető legnagyobb figyelemmel kövessék az állomány alakulását, és időben észleljék, ha esetleg a fészkelőhelyen valami zavarás lép fel.

Az uhu jellemzően sziklafalakon és kőbányákban fészkel, és nagyon jól rejtőzködik, így nem könnyű észrevenni. Miközben a tojó kotlik, a hím szemmel tartja és éberen őrködik felette. Az uhu hím nemcsak a tojót, de a területét őrzi, éjjel magas fák csúcsán vagy kiemelkedő pontokon erőteljes huhogással jelzi, kihez tartozik környék. Az idős párok meglehetősen hűek területükhöz, nemcsak fészkelés idején, de egész évben a fészkelőhely közelében maradnak.

A szakemberek fiókás korban is meglátogatjuk majd a Mátra aktív fészkelőhelyeit, abban a reményben, hogy akkor már fiókákat is találnak.

Cikkajánló