A különleges kakasmandikók is bókolnak már a természetben

Kinyíltak az idei első kakasmandikók. Az egyedi megjelenésű, mással össze nem téveszthető védett vadvirágunkról most az is kiderül, mi köze lehet egy nemi betegséghez, a kankóhoz.

Fotó:
Orbán Andrea
2022. február 23.

Kinyíltak az idei első kakasmandikók. Az egyedi megjelenésű, mással össze nem téveszthető védett vadvirágunkról most az is kiderül, mi köze lehet egy nemi betegséghez, a kankóhoz.

Az egyik legkülönlegesebb kinézetű vadvirágunk, a kakasmandikó is bontogatja szirmait, Orbán Andrea Zalában fotózhatott már jó pár példányt, amelyek közül volt, ami még bimbós állapotban bókolt, de olyan is akadt, amely már felvette egyedi fazonját, és virágszirmai már teljesen hátrahajlottak. Virágzásának ideje inkább március közepe lenne, de Andrea elmondása szerint az elmúlt években az enyhe tél miatt kicsit korábban bújtak elő, ahogy idén is.

A kakasmandikó (Erythronium dens-canis) bükkösök, gyertyános-tölgyesek, száraz tölgyesek, hegyi és nedves rétek virága, és egészen áprilisig virágozhat ez a szép liliomfélénk. Hívták Szent György virágának, vagy kutyafoggyökér néven is ismerték. De voltak más nevei is, sőt, a most ismert kakasmandikó valószínűleg egy puhított verzió, ugyanis a kakashoz nem sok köze van. Molnár V. Attila botanikus szerint inkább kankósmandikó lehetett a neve, amelyet egyrészt Németh Ferenc biológus leírásából következtetett:

Jó néhány népi elnevezésében a levelek jellegzetes foltossága bizonyos nemi betegségekkel és hordozóikkal állíttatik párhuzamba (kankósdi, kurvavirág).

De a magyar növénytani szaknyelv megalapozói, Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály leírásai is arra utalhatnak, hogy a sokszor nem túl szalonképes elnevezéseket cenzúrázhatták. Az 1807-es Debreczeni Fűvész Könyvben írták ezt: „...minden előttünk tudva volt alkalmatos magyar nevezeteket becsben tartottunk, és meghagytunk: de meg kell vallani, hogy azok közt a bábalelte fűnevek közt, melyek a köznép szájában sőt könyveinkben is forognak, sokan vannak botránkoztató, babonás, helytelen, csúf nevek, sőt olyan gyalázatosok is, melyeket becsülletes ember szájára venni is átallana.”

De Molnár V. Attila egy másik lehetséges nevet is talált, ez pedig a kakasbandikó. Ennek a névnek viszont már lehet köze a kakashoz, amelyre Rácz János Madárneves összetételek a növényvilág terminológiájában I. című cikkében talált magyarázatot. E szerint a kakasbenderó elnevezéssel függhet össze, Erdélyme „Mint azt a kakasbandikó alak alátámasztani látszik, ez a név a kakasbenderó elnevezéssel függhet össze, és jelentése szintén hasonló lehet. Erdélyben ugyanis a benderészni, bögyörészni, bendérezni igét a tyúkok kakas általi meghágására használják.”

A kakasmandikó így nemcsak különleges kinézettel és érdekes néveredettel is rendelkezik, hanem nagyon értékes is, ugyanis hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Forrás: Molnár V. Attila blogja

Cikkajánló