Mediterrán faj virágzik a Kiskunságban

A cikkből az is kiderül, hová kell menned, ha látni akarod ezt a különleges és törékeny növényt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép
illusztráció)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2022. február 21.

A cikkből az is kiderül, hová kell menned, ha látni akarod ezt a különleges és törékeny növényt.

A tarka sáfrány virágzásáról a Duna-Tisza közén február 16-án adott hírt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. A dátum azért fontos, mert nem sok időd van, ha a tömeges virágzást szeretnéd megcsodálni, hiszen az mindössze egy-két hétig tart. Tartsd szem előtt azt is, hogy a virág napos időben szép, egyébként összecsukva tartja a szirmait.

Az apró, általában 4-8 cm magas nősziromféle virágának többféle színváltozata létezik a fehértől a világoslilán át a sötétliláig. A Kiskunságban például fehér egyedeket láthatsz leginkább, a Nyírségben viszont már a lilás színű változat dominál. Külső lepellevelein 3-3 sötétlila csík húzódik, levelei sötétzöldek. Homoki tölgyesekben, száraz homokterületek sztyepprétjein, mesterséges nyarasok, akácosok alatt találkozhatunk vele. A faj elsősorban mediterrán, hazánktól északabbra nem fordul elő – írja a nemzetpark-igazgatóság.

Ha tarka sáfrányokban szeretnél gyönyörködni, a Madarasi Marhajárás Természetvédelmi Területet, Kelebia és Ásotthalom környékét, a Nyárlőrinci-erdőt vagy a Császártöltés melletti Kiscsalai-löszpart lankáit kell célba venned az elkövetkezendő két hétben. A növény Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.



Cikkajánló