A leánykökörcsinre is vigyázni kell

Ne feledkezz meg arról, hogy a hóvirágon kívül még számos védett és fokozottan védett növényt tilos gyűjteni, károsítani. Ilyen többek között az egyik legszebb kora tavaszi növényünk, a védett leánykökörcsin is.

Szerző:
bfnpi.hu/TM
Fotó:
Fotó: Béres Attila
Körmendy Zizi
2016. március 24.

Ne feledkezz meg arról, hogy a hóvirágon kívül még számos védett és fokozottan védett növényt tilos gyűjteni, károsítani. Ilyen többek között az egyik legszebb kora tavaszi növényünk, a védett leánykökörcsin is.

Szerkesztőségünkbe a tavaszi virágzás kezdete óta több alkalommal érkezett olyan üzenet, amelyben a túrázók, fotósok arra hívták fel a figyelmünket, hogy természeti területeken ismeretlenek kiásták, letépték a védett növényeket. Ez történt a napokban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén is a leánykökörcsinek egyik élőhelyén.

 

 

A vadvirág hazánk számos vidékén előfordul, jellemzően középhegységeink napsütötte, gyorsan felmelegedő, délies lejtőit kedveli. Sztyepprétek, szikla- és pusztafüves lejtők növénye, de felhagyott szőlőhegyeken is megtalálható. Zala megyében a Keszthelyi-hegységen kívül több település határában vannak bizonyított előfordulásai. Impozáns, selymes szőrű, kékeslila virágaival szabályosan felhívja magára a figyelmet, azonban a növény 1982 óta törvényi védelem alatt áll, emellett Natura 2000 közösségi jelentőségű faj, így a gyűjtése szigorúan tilos. Természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

 

Sajnos ezek az információk nem minden esetben jutnak el a nagyközönséghez. Lelkes kirándulók (egyben „tereprendezők”) előszeretettel „menekítik át” a töveket saját, jól védett, biztonságos kis kertjükbe, amivel szabálysértést, jelentősebb kártétel esetén bűncselekményt követnek el, hiszen veszélybe sodorják a természetes állományt - írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján.

 

 

A nemzetipark-igazgatóság botanikai referense, Bíró Éva néhány nappal ezelőtt egy száraz gyepi élőhely felmérése során bukkant rá közel 20 gödör nyomaira egy leánykökörcsines élőhelyen, ahonnan az állomány több mint felét kiáshatták.

 

Valóban szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak ezek a virágok, de fontos tudni, hogy a kiásott tövek jelentős része megsínyli az átültetést, és elpusztul. Ha maradnak is túlélők, a nem megfelelő talajviszonyok között nem tudnak ugyanolyan szépen fejlődni és virágozni, mint eredeti termőhelyükön - hívja fel a figyelmet Bíró Éva. Ha valaki szívesen ültetne a kertjébe kökörcsineket, számos kertészetben megvásárolhatók nagyobb virágú, hosszan virágzó példányaik, akár több színváltozatban is.

 

Ha szeretnél képben lenni a védett növényekkel kapcsolatban, ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Tavaszi virágzás - első felvonás
Túrák a kockásliliomok nyomában

Védett területen csak engedéllyel gyűjthetsz medvehagymát

Virágzik a fokozottan védett növényritkaság, a volgamenti hérics

Cikkajánló