A Mars fél éve október legszebb asztrofotóján

A Mars a Naptól számított negyedik bolygó a Naprendszerünkben, elvileg szabad szemmel is jól látható az éjszakai égbolton, mégis igen nehéz szépen és részletgazdagon megörökíteni. Hogy mért? Cikkünkből ez is kiderül.

Szerző:
TM
Magyar Asztrofotósok Egyesülete
Fotó:
Kereszty Zsolt
2020. november 12.

A Mars a Naptól számított negyedik bolygó a Naprendszerünkben, elvileg szabad szemmel is jól látható az éjszakai égbolton, mégis igen nehéz szépen és részletgazdagon megörökíteni. Hogy mért? Cikkünkből ez is kiderül.

A Magyar Asztrofotósok Egyesülete által kiválasztott legszebb Hónap Képe októberben egy asztrofotós szemmel nagyon izgalmas kép lett. Ezen a Mars fél éve látható, a fotó készítője pedig Kereszty Zsolt.

De hogy miért nehéz szépen megfotózni a még szabad szemmel is látható bolygót? Először is nem árt, ha minél közelebb van a Földhöz, de persze más szempontok is szükségesek ehhez, például legyen szembenállásban a Nappal, ami azt jelenti, hogy a Nap, a Föld és a Mars az ekliptikára merőleges felülnézetből egy egyenesre esik. (Hogy mit jelent az ekliptika? Ide kattintva kiderül.) Ebben az időszakban a Mars közel jár a Földhöz, és nem is olyan rég volt is egy ilyen állás, 2020. október 13-án. Ekkor valamivel több, mint 60 millió kilométerre közelítette meg a Földet, így láthatósága kedvező volt, és már kisebb távcsövekkel is észrevehetőek voltak a jellegzetes felszíni alakzatai.

A Mars oppozíciók érdekessége, hogy bizonyos időszakonként a Földhöz közelebb, máskor a Földtől távolabb következnek be. A legnagyobb közelségek nyáron, a legtávolabbiak télen figyelhetőek meg. További izgalmakat okoz az, hogy minél távolabb a Földtől következik be a Mars szembenállása, annál magasabban látszik a horizont felett, vagyis annál jobb minőségű képet lehet róla készíteni. Csak hát sajnos akkor éppen kicsi a bolygó látszó átmérője, hiszen távol jár tőlünk. Éppen ezért a nyári „nagy” Mars közelségek nehezen fotózhatóak, a téliek pedig nagyon távoliak. Az idei októberi oppozíció egy kellemes egyensúlyt teremtett a két állapot között: jól fotózható a vörös bolygó, és távol sincsen olyan nagyon. Az időjárás hazánkban kedvező lehet ebben az őszi időszakban, így remek felvételek készíthetőek a jelenségről, ahogy azt Kereszty Zsolt nagyszerű felvételén is láthatjuk. A Marsról készült októberi Hónap Képéről így ír:

„A Marsról készült sorozatom a győri Corona Borealis Csillagvizsgálóban készült 2020. április 04 és 2020. október 08. között. A bolygó átmérője az eltelt fél év alatt 6,5 inchről 22,6 inchre nőtt. Az egyes éjszakákon a seeing rendkívül változó volt a 3/10-től egészen a 7-8/10-ig, a képek egységes normalizálása volt elsősorban a feladat. Régóta terveztem egy kellő magasságon lévő Mars oppozíciót és láthatóságot megörökíteni, ennek első fele most itt látható. A hajnali és alkonyati bolygóperemnél az utolsó képen a talajmenti ködkiválás/felhőképződés jól felismerhető, csak úgy mint a látványos Olympus-hegy és annak kalderája. Ez a Marson található hegy a legmagasabb hegy az egész Naprendszerben! A sorozaton egyben jól tanulmányozható a marsi évszakváltozás miatt fogyó déli félteke hósapkája is.”

Cikkajánló