A Mesés Hetés Zöldúté az idei Magyar Tájdíj

A Magyar Tájdíjat ebben az évben a Mesés Hetés Zöldút mintaprogram nyerte el, melynek célja Hetés természeti és kulturális értékeinek népszerűsítése, megőrzése. A programnak a hazai és a határon túli lakosság is résztvevője.

Szerző:
termeszetvedelem.hu
Fotó:
Víg Tamás
Pelsőczy Csaba
2015. február 15.

A Magyar Tájdíjat ebben az évben a Mesés Hetés Zöldút mintaprogram nyerte el, melynek célja Hetés természeti és kulturális értékeinek népszerűsítése, megőrzése. A programnak a hazai és a határon túli lakosság is résztvevője.

A Mesés Hetés Zöldút mintaprogram a magyar-szlovén országhatár által átszelt Hetés, mint néprajzi táj értékes természeti és kultúrtörténeti jellegű tájelemeinek a helyi közösségek részvételével történő felmérésével, megőrzésével, a fenntartható hasznosítási lehetőségek feltárásával foglalkozik.

 

A pályázat a határ által kettéválasztott hetési tájban a környék karakterét meghatározó értékek feltárását és helyi közösség részvételén alapuló megőrzését mutatja be. A program számos eleme Szlovéniában zajlott. A program maximálisan összhangban van a Hetés természeti-táji adottságaival, az országos, térségi programokkal, területi tervekkel. Pozitívum, hogy a határ által kettéválasztott hetési tájat egységében kezeli és a lakosság aktív részvételével valósul meg.

 

A pályázat egyik legnagyobb értéke a helyi közösségi erők megmozgatása és a táj iránti fogékonyság növelése a hazai és határon túli lakosság körében széleskörűen, minden korosztályt megcélozva. Módszerében (tájséták) újszerű és példaértékű. A pályamű egyfajta közösségfejlesztő projekt, mely a helyiek és a témához alapszinten kapcsolódó civil szervezetek bevonásával zajlott.

 

Az ünnepélyes eredményhirdetésen V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára elmondta, hogy az idén megkezdik a tájak számbavételét, és uniós forrás felhasználásával kidolgozzák a magyarországi tájkarakter-alapú tájosztályozási rendszert, amely a fejlesztéseket is megalapozza.

 

 

Díjátadó a Füldművelésügyi Minisztériumban 

 

Az Európai Táj Egyezményről
Az Európai Táj Egyezmény végrehajtásának részeként az Európa Tanács kétévente pályázatot ír ki az Európa Tanács Táj Díjának elnyerésére, amit Magyarország nemzeti szintű pályázati rendszerrel segít. A nemzeti szintű pályázatot 2014-ben negyedik alkalommal írták ki, a pályázók 2012-től - másodszor - nemcsak a nemzetközi fordulón való részvételért, hanem a Magyar Tájdíj elnyeréséért is versenyeznek, miután a vidékfejlesztésért felelős miniszter 2012-ben miniszteri utasítással hivatalosan is létrehozta a Magyar Tájdíjat.
Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára, az Európai Táj Egyezmény nemzeti koordinációs munkacsoportjának elnöke a díjátadáson felidézte: a 2000-ben aláírt egyezmény célja, hogy elősegítse a tájak védelmét, kezelését és tervezését. Tavaly év végéig 40 ország csatlakozott az együttműködéshez. Magyarországon az Európai Táj Egyezmény 2008. február 1-jén lépett hatályba - tette hozzá.
A Zöldutak Módszertani Egyesület, a Vasfüggöny Út Egyesület, a Rédicsi Közös Önkormányzati Hivatal, valamint a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAVKI) alkotta pályázati konzorcium nyertes pályaműve részt vesz az Európa Tanács Táj Díja 2015. évi pályázaton. A döntés nyáron várható, az eredményhirdetést őszre tervezi az Európa Tanács.
 
 

 

 

Cikkajánló