A nádasdladányi főúri palota sem marad ki a kastélyszépítésből

Folytatódik az ország egyik legszebb, Tudor-stílusban épült kastélyának rekonstrukciója. A mostani munkálatok során az épület belseje és a park újul meg. 

Szerző:
mti
Fotó:
Gulyás Attila
2018. április 6.

Folytatódik az ország egyik legszebb, Tudor-stílusban épült kastélyának rekonstrukciója. A mostani munkálatok során az épület belseje és a park újul meg. 

 

Megkezdődik a nádasdladányi Nádasdy-kastély belsejének és parkjának felújítása, a munkálatok várhatóan 2020-ra fejeződnek be. Az épület 2010-ben kívülről már teljesen megújult. Ezúttal a kastélybelső szépül meg: helyreállítják a reprezentatív tereket, a kiállítási területet megnövelik, és interaktív elemekkel egészítik ki, valamint az emeleten gyermekfoglalkoztatókat és múzeumpedagógiai tereket alakítanak ki.

 

 

A beruházás keretében a Schmidegg-szárnyat statikailag megerősítik, lesz benne kávézó és ajándékbolt. A kastélyparkot bejárhatóvá teszik, a kiszáradt tavat pedig helyreállítják. Utóbbin csónakázni is lehet majd, és távirányítós vitorlásmodellek szolgálják a családok kikapcsolódását. A kiépített tanösvényeken játékos formában tájékozódhatnak az érdeklődők a történeti kertek kulturális és természeti értékeiről.

 

 

A tervek szerint a korabeli bútorokkal és bútormásolatokkal berendezett enteriőrökben a látogató helyet foglalhat, a könyvtárban olvasgathat, a visszaépítésre kerülő télikertben kávézhat. A visualguide-os vezetés, valamint az érintőképernyőn hozzáférhető leírások és játékok segítségével betekintést nyerhet a kastély eredeti berendezett tereibe. Az országban egyedülálló módon megőrzött Ősök csarnokába visszakerülnek az eredeti festmények és néhány reprodukció is, miközben a képeken megjelenő családtagok történetüket az alagsori virtuális élménytérben „személyesen” mesélik el a vendégeknek. A kastély fénykorának és hanyatlásának történetéből árnyjáték-animációval megvetített 3D-s makett ad ízelítőt. A beruházás a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretein belül európai uniós forrásból és hazai támogatással valósul meg.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Pincétől a padlásig a Nádasdy-kastélyban

Kastélyaink anno és most

Top 5 lenyűgöző kastély, amely levesz a lábadról 


 

Cikkajánló