A Nagy-Fátra esszenciája

A Nagy-Fátrában megvan minden, amit egy kárpáti magashegységtől vár az ember. Óriási, valóban háborítatlan erdőbirodalma, a vadon fölé méltóságteljesen emelkedő, havasi főgerince és éles mészkőszirtjei ezerarcú, mozaikos tájat építenek fel. A Természetjáró kínálatában szereplő, az Ostrá és a Tlstá sziklapiramisaira vezető túra a hegység legizgalmasabb útvonala.

Szöveg és fotó:
2023. május 15.

A Nagy-Fátrában megvan minden, amit egy kárpáti magashegységtől vár az ember. Óriási, valóban háborítatlan erdőbirodalma, a vadon fölé méltóságteljesen emelkedő, havasi főgerince és éles mészkőszirtjei ezerarcú, mozaikos tájat építenek fel. A Természetjáró kínálatában szereplő, az Ostrá és a Tlstá sziklapiramisaira vezető túra a hegység legizgalmasabb útvonala.

E túrán a mészkő- és dolomitbércekben dúskáló „Sziklás-Fátra” vidékét fedezheti fel az, aki kíváncsi Szlovákia egyik legnagyobb, valódi vadonjára, és nem ijed vissza néhány rövid, láncokkal biztosított tereplépcsőtől.

Medveország sziklavárai, az Ostrá és a Tlstá csúcsok azonnal magukra vonják a figyelmet a Turóci-medence peremén díszelgő sziklaormaikkal, megjelenésükben mégis szinte egymás ellentétei.

És ez nevükben is tükröződik: „Éles” és „Vaskos” ugyan az 1400 m-es magasság alatt maradnak, de felkapaszkodva rájuk, lebilincselően izgalmas, változatos túraterepet találunk.

Fenyőkkel ékesített sziklapárkányok, ívesen gyűrt mészkőpászták, tornyok, szirtek, roppant kőfalak bukkannak elő a medvék, hiúzok és farkasok sokaságát rejtő rengeteg paravánja mögül. Tőlük persze nem kell tartanunk, hiszen a rezervátum erdőségében kóborolva, ösztöneiknek engedelmeskedve tisztes távolságot tarthatnak az embertől. Viszont a sziklás környezetben kecsesen szökellő alpesi zergékkel jó eséllyel futhatunk össze.

A túra Blatnicából, a feltűnően pezsgő, kifejezetten szép hegyalji faluból startol, ahonnan az aszfaltúttal feltárt, panziót is tartogató, szimbolikus fakapuján túl mégis a vadon leheletét hozó Gáder-völgybe (Gáderská dolina) fordulunk. Az első kihívás az Ostrá meghódítása: eleinte zárt, egyre meredekebben emelkedő völgyön, majd a csúcsot övező sziklafalakat párkányokon kerülgetve kapaszkodunk fel. Ez a túra igazán megerőltető része, de a vegyes, természetes állapotú erdő és a mészkőformák látványa végig kárpótol a fáradalmakért.

Az Ostrá sziklapiramisára kőbe vágott lépcsőkön, láncba kapaszkodva, végül egy sziklaboltív alatt átbújva jutunk fel.

Lehengerlő a kilátás: a Nagy-Fátra patakok által szögletesre faragott vadonja hullámzik körülöttünk, és míg egyik irányban a gyephavasi főgerinc, a másikban a Turóci-medence hegyek keretezte síkja terül el.

Az Ostráról eleinte panorámás, majd erdei gerincösvény kanyarodik át a Tlstára, amelynek széles platóját sziklás, röviden emelkedő ösvényen érjük el. A kilátás csaknem megegyezik a szomszéd csúcsról megcsodálttal, a nyílt, gyepes plató és a peremén leszakadó sziklaformák együttese azonban teljesen más hangulatot hordoz.

A mészkőlabirintus azonban tartogat még néhány „nagy dobást” a lefelé hajló ösvény mentén is.

A hegy több ponton is „magába harap”: óriási, íves, áthajló sziklakaréjok alatti barlangüregek ásítanak a lejtőn.

Zárásképpen a Gáder-völgy panziójában vagy a falu központjában található éttermekben ehetünk. Szállást szintén e két helyszínen érdemes keresni, a blatnicai kínálat bőséges, olcsó és színvonalas. A túra rövid, de az Ostrá emelkedője és a Tlstá meredek lejtője miatt nehéz, igaz, ha egy teljes napot rászánunk, jut idő pihenők beiktatására is. A technikás szakaszokat néhány lánc képviseli a Tlstá oldalának tereplépcsőin, illetve az Ostrá csúcsa alatt – utóbbi kitett ponton, valódi meredélyen segít át, de aki úgy érezné, sok neki ez az oda-vissza, lefelé is leküzdendő megpróbáltatás, kihagyhatja a csúcsot, és a róla nyíló panoráma minden irányába kinézhet az útvonal később pontjairól.

Aki több fotót is megnézne az útvonalról, vagy kíváncsi rá, hogy kerültek alpesi zergék a Fátra-vidékre, esetleg elolvasná a teljes túraleírást, az a cikk végén található dobozra kattintva, a Természetjárón tudhat meg többet.

A Turóci-medence körül és közelében izgalmas hegységek, nagyszerű túraútvonalak sokasága található, amelyek közül a Természetjáró szlovák túrákat összegyűjtő oldalán lehet válogatni. A bemutatott nagy-fátrai útvonalért megérkezve, az utazás napján érdemes a blatnicai várromot meglátogatni, amelyből kiváló a panoráma a Gáder-völgyre, majd a másnapi túra után továbbutazni. A szomszédban emelkedik a Lysec csúcsa, és közel van az idilli pásztortelepéről nevezetes Šíp hegy is, de az Ostrá és Tlstá meghódítása után ezek már nem sok újat mutatnak, így ajánlott inkább átautózni a közeli Kis-Fátra északi oldalára és levezetésképpen meglátogatni valamelyik szurdokot, vagy hazafelé tartva útba ejteni Selmecbányát (és hegyeit). Persze a térségben összesűrűsödő Kárpátok még számtalan másik túralehetőséget kínál.

Figyelem! 2023. május 24. és június 8. között a magyar–szlovák határ szlovák oldalán határellenőrzés történik. Ezért aki északi szomszédunkhoz indulna túrázni, mindenképpen vigyen magával személyazonosító okmányt, és utazás előtt ellenőrizze, hogy a használni tervezett határátkelő nyitva van-e ebben az időszakban.

Cikkajánló