A Nyugat-Dunántúl egyik legszebb műemléke bújik meg Szentgyörgyvölgyön

Az 1787-ben épült, festett fakazettás református templom igazi gyöngyszem a hazai templomok között. A településen áthalad a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonala, aki erre jár, ne hagyja ki ezt a különleges látnivalót.

Szerző:
Tóth Judit
2023. október 2.

Az 1787-ben épült, festett fakazettás református templom igazi gyöngyszem a hazai templomok között. A településen áthalad a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonala, aki erre jár, ne hagyja ki ezt a különleges látnivalót.

Szentgyörgyvölgy Vas és Zala vármegye határán, az Őrség, Göcsej és a Hetés találkozásánál fekszik, a falu határa az Őrségi Nemzeti Park része. A dimbes-dombos település házsorai a magaslatok tetején húzódnak. A faluközpont három szeg: Kisszeg, Tiborszeg és Domjánszeg összeépülésével alakult ki. A falu legismertebb látnivalója a Petőfi Sándor utcán álló református templom, amelynek története a 18. század második felében kezdődött.

II. József türelmi rendelete nyomán a szentgyörgyvölgyi reformátusok úgy döntöttek, hogy építenek egy téglatemplomot. Az épületet 1787-ben húzták fel, és állítólag annyira siettek vele, hogy az ácsok útközben, a szekéren faragták ki az erdőből hozott fatörzsekből a gerendákat, hogy nehogy visszavonják az engedélyt, és félbe kelljen hagyniuk az építkezést. A türelmi rendelet értelmében csak olyan templomot lehetett építeni, amelynek nem volt tornya, a bejárata pedig nem nézhetett közútra.

A barokk stílusú szentgyörgyvölgyi templomnak sem volt eredetileg tornya, az épület mellé egy kis fa haranglábat emeltek, tornyot csak később építettek hozzá. A építkezés költségei azonban nagyon leapasztották az eklézsia vagyonát, így a koronás szószék, a templom egyéb berendezései, valamint a kazettás famennyezete csak 1805 és 1828 között készült el.

A templom a maga egyszerűségében kívülről is szép, de az igazi kincsek odabent rejtőznek. Ahogy belép az ember a templom ajtaján, elkápráztatja a gyönyörű belső tér, pedig a díszítést inkább az egyszerűség jellemzi, de a kék színű fakazetták, a rájuk festett bárányfelhők, csillagok, gyöngyvirágok és kamillák, a színben passzoló terítők tökéletes harmóniában vannak.

A templom mennyezetének 88 fakazettáját és a faragott karzatokat helyi asztalosmesterek készítették.

A festés is egy helyi lakoshoz kötődik, Patkó András falusi tanítóhoz, aki 74 éves volt, amikor nekikezdett a munkának. A templom déli részén, az egyik sarokban, egy fakazettán az asztalosok nevét is megtalálni.

Hasznos információk

Cím: Szentgyörgyvölgy, Petőfi Sándor utca 33.

Nyitvatartás: minden nap 8:00 és 20:00 óra közt látogatható

Információ: 06 20 226 1890

További részletek: www.facebook.com/kazettastemplom

Kéktúrázás napja

Az október 14-én, szombaton megrendezésre kerülő Kéktúrázás napjának egyik túrája is érinti a települést. A 77. számú, Őriszentpéter és Szentgyörgyvölgy közötti szakasz az Őrségi Nemzeti Park esszenciáját kínálja: a dombhátakon megülő, szerekre tagolt, takaros falvakat és völgyi településeket, gyönyörű műemlékeket és kiterjedt erdőségeket sok-sok domboldali panorámával. A túrára még tudsz jelentkezni. A részleteket ide kattintva találod.

Cikkajánló