A PET-kalózok hatodjára is szembeszállnak a plasztikcunamival

22 hulladékból készült hajó, 50 kenu, 500 önkéntes és versenyző - a cél pedig 10 tonna hulladék összegyűjtése a Tiszából. Hazánk egyik legismertebb természetvédelmi eseménye augusztus 4. és 12. között zajlik majd 70 folyamkilométeren, Szatmárcsekétől Tiszamogyorósig.

Szerző:
petkupa.hu
Fotó:
FACEBOOK / Pet Kupa
2018. augusztus 3.

22 hulladékból készült hajó, 50 kenu, 500 önkéntes és versenyző - a cél pedig 10 tonna hulladék összegyűjtése a Tiszából. Hazánk egyik legismertebb természetvédelmi eseménye augusztus 4. és 12. között zajlik majd 70 folyamkilométeren, Szatmárcsekétől Tiszamogyorósig.

A határokon túlról sokszor ezer tonnákat is elérő valóságos plasztikcunami érkezik, és egy része itt is reked. Ezért hívták életre hat évvel ezelőtt a PET Kupát, amely mára nemzetközi jelentőségű projektté nőtte ki magát. Résztvevői a Tiszát és vízjárta erdeit takarítják, és az ártérben talált - és a folyómenti településektől kölcsönkért - hulladékokból építik meg hajónaszádjukat, amivel egy héten keresztül járják a folyót. A „vízi Teszedd”-ként is elhíresült kezdeményezést a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) és a Sonar Búvárcsoport szervezi.

 


Idén sok újdonság is lesz, többek között egy kajakos, túrakenus kárpátaljai előfutam, ami Huszttól Szatmárcsekéig zajlik augusztus 1-4. között. Ez azért óriási előrelépés, mert így a szennyezés egyik forrásvidékén sikerül felhívni a figyelmet a problémára. Ha az előfutam célba ér, kezdődhet a hajóépítés a szatmárcsekei Tisza-parton, ahol egyszerre 21 darab, 4-8 személyes hulladékhajót állítanak össze, több mint 30 000 palackot beépítve a hajótestekbe.

 


További újdonság, hogy a Kupa során minden nap vízminőség-vizsgálatot végeznek a szervezők a Waterscope vízmonitoring eszközével, amely holografikus eljárással elemzi a vízmintákat. A halgazdaságokban, vízi közműcégeknél előszeretettel használt innovatív műszer pontos és hiteles képet ad majd a Tisza augusztus eleji vízminőségéről.


Augusztus 9-én pihenőnap lesz, amikor a Vásárosnamény-Gergelyiugornyai strandon lehet meglátogatni a PET Kupa legénységét és hajónaszádját, lesz ügyességi és „Tisza-műveltségi” vetélkedő, illetve levetítik az Üzenet a palackban c. dokumentumfilmet. (Még több program itt.) A verseny végén a hulladékokat szétválogatják és tömörítik, a még hasznosítható anyagok hulladékhasznosítókhoz kerülnek.

 


Vannak még pozitív fejlemények: idén a Kárpátalján környezetvédelmi pályázatot írtak ki középiskolások számára; a PET Kupások a kijevi Waste Management kiállításon is részt vesznek környezetvédelmi standdal, a szakmabeliek számára pedig kerekasztallal készülnek, ez utóbbi témája az ukrán hulladékstratégia gyakorlati megvalósítása lesz.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A mikroműanyagok már mindenhol ott vannak

Főszerepben a Tisza és a PET-kalózok

Új dokumentumfilm a PET-kalózokról és a Tiszáról

A PET-kalózok télen sem pihennek

Cikkajánló