A rejtőzködés nagymestere lett az Év Emlőse

Hét éve indult útjára az Év Emlőse kezdeményezés. Most nyilvánosságra hozták 2021 választottját.

Szerző:
AM Sajtóiroda
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. január 20.

Hét éve indult útjára az Év Emlőse kezdeményezés. Most nyilvánosságra hozták 2021 választottját.

Az Év Emlőse idén nem más, mint a hermelin. Bár állatkertekben találkozhatunk vele, a természetben egyrészt meglehetősen ritka, másrészt kerüli az embert, a településeket, és éjszaka aktív, így nemigen láthatjuk természetes környezetében. Talán sokan tudják, hogy a hermelinnek van nyári és téli bundája is. Míg előbbi barna színű, a hasán világosabb, utóbbi hófehér – de a ritka és rövid havas teleknek köszönhetően egyre ritkábban ölti fel.

Amit a hermelinről feltétlenül tudnod kell
  • Testhossza 25–35 cm, farokhossza 10–14 cm, tömege 150–600 g. A hímek nagyobbak a nőstényeknél.
  • A menyéttől úgy lehet megkülönböztetni, hogy megvizsgálod a farka végét. Ha fekete színű – akár tél van, akár nyár –, hermelinről van szó.
  • Leggyakrabban alföldi füves pusztákon, legritkábban középhegységi erdőségekben fordul elő. Fészkét kis termetű rágcsálók vagy üregi nyúl föld alatti járataiban, talajszinthez közeli faodvakban sziklák között vagy nádkévében alakítja ki.
  • A hermelin alapvetően magányosan él. A nőstény 8–9 hetes vemhességet követően, tavasz végén hozza világra 2–6 utódját, amelyek már 10–12 hetesen önállóan vadásznak. A kölykök 3–4 hónaposan hagyják el az anyjukat.
  • Leginkább pockokat fogyaszt, időnként fiatal nyulakat vagy madarakat, de ínséges időkben a dögökre is ráfanyalodik.
  • Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A hermelint a Vadonleső Program választotta az Év Emlősének, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével. A cím köré egész éven át tartó rendezvénysorozatot szerveznek a fajról szóló tudományos és népszerűsítő programokkal, pályázatokkal.

Cikkajánló