Téli bundás hermelint láttak a Dél-Alföldön

Jó hír a hermelinrajongóknak, hogy ismét felbukkant egy példány a Csanádi-pusztákhoz tartozó Montág-pusztán. Még téli, fehér bundában volt, de nemsokára barnára váltja majd szőrzetét. 

Szerző:
kmnp.hu / TM
Fotó:
Balogh Gábor
wikipedia
123rf.com
2019. március 19.

Jó hír a hermelinrajongóknak, hogy ismét felbukkant egy példány a Csanádi-pusztákhoz tartozó Montág-pusztán. Még téli, fehér bundában volt, de nemsokára barnára váltja majd szőrzetét. 

Meglehetősen ritkán találkozhatunk hermelinnel a természetben, ezért is örömteli a hír, hogy a napokban sikerült lencsevégre kapni egyet a Körös-Maros Nemzeti Park területén. A Montág-puszta egy mélyebb, zsombékos érvonulatánál bukkant fel a fehér bundás, rejtőzködő életmódot folytató emlős.

 

 

Csak rövid időre került szem elé, amikor kiugrott a magas, zsiókás növényzet takarásából, és átvágott az eret keresztező dűlőúton. Mérete alapján valószínűleg hím volt (a hímek lényegesen nagyobbak a nőstényeknél). Ez az észlelés tovább erősíti azt a tényt, hogy a Montág-pusztán él egy állandó, stabil hermelinállomány. Az utóbbi években azonban a szomszédos Királyhegyesi-pusztán is észleltek néhány példányt - tájékoztat a nemzetipark-igazgatóság a honlapján.

 

Illusztráció

 

A most megfigyelt hermelin még fehér bundát viselt, de ez így is van rendjén, mivel a hermelinek a téli, hófehér bundájukat általában csak a tavasz végére váltják át barnára. Viszont a farka legvége télen-nyáron fekete, ez alapján lehet könnyen megkülönböztetni a menyéttől.

 

Illusztráció

 

A hermelin (Mustela erminea) alapvetően kisemlősökre specializálódott ragadozó. Legfontosabb táplálékát a pockok (főként mezei és közönséges kószapockok) alkotják, de időnként fiatal üregi és mezei nyulakat, illetve madarakat is fogyaszt. Zsákmányát aktívan keresi, maga ejti el, ínséges időkben ugyanakkor a dögfogyasztástól sem riad vissza. Magányos életmódú, fürge, gyors mozgású vadász, főleg éjjel, szürkületben jár prédája után, de kölyöknevelés idején nappal is aktív. Gyakran a hátsó lábaira áll, így fürkészi környezetét. Magyarországon a védett állatfajok közé tartozik. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft egyedenként.

 

Ugrabugra, hipnotikus tánc és éberség. Ilyen, amikor a hermelin vadászik.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hiúzt kapott lencsevégre az aggteleki vadkamera

Menyét, a kíváncsi ragadozó

Hód kószált a szombathelyi panelházak között


 

Cikkajánló