A róka, a gólya és a nyúl - A hét képei

Hivatalosan is beköszöntött a tavasz, és ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy e heti összeállításunkban számos gyönyörű virág fotója kapott helyet. Felkapaszkodunk egy-két hegytetőre, hogy onnan csodálhassuk meg a tájat, majd leereszkedünk a föld mélyébe, egészen a pokolig. Húsvéti ajándékként pedig fogadjátok szeretettel a híres szlovák róka és a megmentett cuki vadnyúl történetét!

Szerző:
TM
2016. március 26.

Hivatalosan is beköszöntött a tavasz, és ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy e heti összeállításunkban számos gyönyörű virág fotója kapott helyet. Felkapaszkodunk egy-két hegytetőre, hogy onnan csodálhassuk meg a tájat, majd leereszkedünk a föld mélyébe, egészen a pokolig. Húsvéti ajándékként pedig fogadjátok szeretettel a híres szlovák róka és a megmentett cuki vadnyúl történetét!

Most már tényleg reméljük, hogy idén ez lesz az utolsó havas fotónk. Ezt a gyönyörű rókát Gyárfás-Tóth Gábor kapta lencsevégre a Kis-Tarpataki-völgyben, a Magas-Tátrában, amikor a Téri menedékház felé tartott.

 

 

„Gyönyörűen tiszta, napos idő fogadott minket, kellemesen hideg -7 fokkal, olykor kissé csípős széllel. A menedékházhoz tartva egy kíváncsiskodó rókára figyeltünk fel, aki szemmel láthatóan nem félt a turistáktól, és valószínűleg némi élelem reményében mutogatta magát. Az egyik pillanatban jókor, jó helyre ült a róka, és éltem a lehetőséggel, hogy a tájjal együtt megörökíthessem.” - A történethez hozzátartozik, hogy a Magas-Tátrában mindig sokan vannak, így az itt élő állatok megszokták az emberek közelségét. A képen látható róka szinte hírességnek számít a környéken, sokaknak pózolt már örömmel, akárcsak az itt legelésző zergék.

 

 


A tavasz nemcsak a meteorológia szerint érkezett meg, hanem a sok-sok előbújó virág is ezt jelzi. Egyike ez a sokak által ismert és kedvelt erdei ibolya, a képet Körmendy Zizi készítette. Ha kíváncsi vagy a többi, erdő mélyén felbukkanó virágra is, ide kattintva olvashatsz róluk.

 

 Napnyugtakor fotózni mindig hálás téma, hiszen gyönyörű színekkel rajzolják át a tájat. Ez a szép panorámakép a Bükk nyugati csücskén készült. Szándékosan nem mondunk pontos helyet, hiszen az előtérben kibújt leánykökörcsin a védett virágok közé tartozik. Sajnos az utóbbi időben sok kökörcsin esett áldozatául a mohó kezeknek. Fotó: Gyárfás-Tóth Gábor
 

 

 

És ha már itt tartunk, íme, a tavaszi hérics, ami szintén mostanában nyílik. Magyarországon ez is védett, tehát vigyázzunk rá! Róla és még több, tavasszal nyíló, védett virágról ide kattintva olvashatsz bővebben. Fotó: Körmendy Zizi

 

 


 

Március 22-én tarják a Víz Világnapját, és elmondhatjuk, hogy az év eleje hazánkban is a víz jegyében telt, hiszen a sok esőzés az időszakosan felduzzadó természetes vizeinket bőséges utánpótlással látta el. Ennek köszönhető, hogy a főként mocsarakban és láprétekben felbukkanó mocsári gólyahír is megjelent. Molnár Péter fotós Kocsér határában örökítette meg ezt a nem túl gyakori, ugyanakkor nem védett fajt, egy legelő mélyebben fekvő részén kialakult időszakos vízben. Péter így ír a környékről:

„Tavaly is szerencsére volt sok víz, így már egymás után másodszor kedvezett az idő a gólyahíreknek. A terület legeltetve volt, trágya is keletkezett, és a tövek jól megerősödtek. Az egyik tő több mint fél méter átmérőjűre nőtt, és tömve volt virággal. Soha nem láttam ekkorát. A területen gazdag madárvilág van. Nyári lúd, szárcsák és különböző récék úszkálnak a gólyahírek között. A parton piroslábú cankók és pajzsoscankók keresgélnek. A szomszédságban parlagi sas is költ.”

 

 

 

Ezért a különleges virágért Szatmári Zsolt egészen az Erdélyi-szigethegységben található Béli-hegységig ment, hiszen a kakasmandikó fehér változata Magyarországon nem található meg. A képek azért is érdekesek, mert Zsolt ezeket egy kis kompakt fényképezőgéppel készítette.

 

 

 

A tavasz beköszöntét bloggerünk, Szatmári Zsolt, a Mátra egyik új kilátójában, a Nyikom csúcsán épített Gortva-Jójárt-kilátóban töltötte. Az egyéjszakás kalandról ide kattintva olvashatsz bővebben.
 

 

 

Ezt a különleges panorámát a Budai-hegységben található Kaán Károly-kilátóból élvezheted. A turisták által kedvelt célpontot szépen fel lehet fűzni egy, a környéken tett körútra. Sőt, akár több kilátót is betervezhetünk, hisz a Kis-Hárs-hegy, a János-hegy, de egy nagyobb nekirugaszkodással akár még a Csergezán Pál-kilátó is beleférhet egy hosszabb gyaloglásba. Fotó: Dabis Balázs Silvius
 

 


És most ereszkedjünk egy picit a föld alá! A budapesti Mátyás-hegy repedésekkel teli kőzete, egy alig négyzetkilométernyi területen, 30 kilométer összhosszúságú barlangrendszert rejt. Ennek a bejárathoz közeli része szakvezetővel a nagyközönség számára is látogatható. A különböző nehézségű túrákról és az érintett föld alatti látványosságokról magazinunk májusi számában olvashattok. Fotó: Gulyás Attila

 

 

 

Ilyen lehet a kilátás Dante poklából? A Bükk hegységben található Udvar-kő-barlangból biztosan, ugyanis ezt a különleges helyet így is nevezik. Gutter Krisztián egy éve járt ebben az érdekes természeti képződményben, ami nem egy hagyományos barlang, hiszen egy, a Bükk hegységben gyakran előforduló víznyelő beszakadásából jött létre. A mélyedés 20 méter mély és 20-30 méter átmérőjű. A húsvéti hétvégén te is felkeresheted a Lillafüredtől kicsivel több mint 3 kilométeres gyalogútra lévő helyet, de nyáron is érdemes ide ellátogatni, hiszen a szakadék mélyén olyankor 10-15 fokkal hűvösebb az idő, és ez a hideg mikroklíma érdekes növényritkaságok megtelepedésének kedvez.

 

 

 

A húsvéti, naposnak ígérkező hosszú hétvégén érdemes kiszakadni a hétköznapokból, a városból, és Krisztus feltámadásáról egy kisebb zarándokúttal is megemlékezhetünk. Szép úti cél lehet például a Pilisszántó határában lévő, Pilis Keresztje mellett felépített, felszentelt helyen található Boldogasszony-kápolna. A csak kőből felhúzott szakrális épület adományokból, valamint munkafelajánlásokból valósult meg, Makovecz Imre és társa, Őrfi József tervei alapján. Fotó: Körmendy Zizi.

 


És végül egy szívmelengető húsvéti sztori egyik fotósunktól. A képen látható csöpp kis nyulat egy hete mentették meg egyik túrájuk alkalmával.

 

 

„Napnyugta után, már teljes sötétségben sétáltunk haza Kis-kőről. A földúton észrevettem egy kis sötét foltot, nem tudtam mire vélni az egész látványt. Amikor megláttam azt a két aranyos szempárt, tudtam, hogy egy kis vadnyúl. 3-4 napos lehetett, apró, mozdulatlan kis szőrgombóc, persze csonttá fogyva. Valószínűleg az anyját valami zsákmányul ejthette. Barátnőm ismerőse állatmentő, ő fogadta be Egerben még aznap. Én Bélának neveztem el, de végül Samu lett. Azóta érdeklődtünk utána, és jól van.” - Gyárfás-Tóth Gábor

 

 

Mindenkinek áldott, békés és túrákban gazdak húsvéti ünnepet kíván a Turista Magazin szerkesztősége!

 

Kapcsolódó cikkek:

Leánykák a tavaszi hóban - A hét képei
Ébredező természet - A hét képei
Áradó vizek, napfény az utolsó hó - A hét képei
 

Cikkajánló