Farkas bukkant fel Martonvásáron?

A napokban Martonvásár környékén látni vélték azt a szürke farkast, amely egészen Svájcból vándorolt el hazánkig. Fotó is készült az ordasról, azóta viszont tisztázódott milyen állatról van szó.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
feol.hu
2023. március 2.

A napokban Martonvásár környékén látni vélték azt a szürke farkast, amely egészen Svájcból vándorolt el hazánkig. Fotó is készült az ordasról, azóta viszont tisztázódott milyen állatról van szó.

Korábban mi is hírt adtunk arról a jeladós szürke farkasról, amely Svájc déli részéből indulva légvonalban több mint 700 km-t vándorolt mielőtt egészen Budapest határáig jutott. Hogy a fiatal hím pontosan éppen merre jár, azt jelenleg nem tudni, de az elmúlt napokban több helyen, többek között a Vértesben is felbukkant, legutóbb pedig a martonvásári Szőlő-hegyen vélték látni – számolt be róla a Fejér vármegyei hírportál.

Le is fotózták az állatot, amelyek alapján valóban egy különleges jószág kóborolt az erdőszélen és Martonvásár utcáin, azonban az internetet bejárt hír után a feol.hu egyik olvasója gyanakodni kezdet az „ordas” kilétét illetően, majd utána járt a dolognak.

„Beigazolódott a gyanúm, ez egy farkasnak látszó kutya, a gazdája pedig ott lakik Martonvásár szőlőhegyén. Elkóborolt, de egyébként nagyon barátságos.”

Bár a Martonvásáron lencsevégre kapott állat nagyon hasonlít egy szürke farkasra, több dolog is árulkodó volt, hogy a Szőlő-hegyen nem a híressé vált „svájci farkas” bukkant fel. Egyrészről ezen az állaton nem volt látható jeladó, ráadásul a szakemberek szerint szinte kizárt, hogy egy farkas az emberi környezet közelébe merészkedjen. A „martoni svájci farkas” rejtélyét az is fokozhatta, hogy az állatot korábban a környékbeliek sem nagyon láthatták, ugyanis gazdája csupán az elmúlt hónapban költözött Martonvásárra, és még a kerítése sincs készen, ami magyarázatot adhat az eb elszökésére.

A farkasnak nézett állat voltaképpen egy törzskönyvezett, és jól szocializált csehszlovák farkaskutya. A feol.hu által engedéllyel közölt fotón pedig jól látszik, hogy a kutyus már otthon van és a kanapén piheni ki a kalandozás fáradalmait.

Kutya és farkas kereszteződésből jött létre ez a fajta

A csehszlovák farkaskutya (vagy Vlčák/Vlčiak) egy viszonylag fiatal fajta. 1955-ben Csehszlovákia területén alakították ki a közönséges farkas (Canis lupus lupus) és a német juhászkutya keresztezésével. A cél egy a német juhásznál egészségesebb munkakutya kialakítása volt. A kísérlet végül nem érte el eredeti célját, mivel a farkasvér miatt a csehszlovák farkaseb viszonylag nehezen kezelhető, de a fajta mégis elterjedt annyira, hogy az Nemzetközi Kinológiai Szövetség elismerje 332-es standard számmal. További információ a fajtáról ide kattintva érhető el.

Cikkajánló