A Tátrai Nemzeti Parkban tilos a nagydolog

Éppen ezért a Lengyel-Tátra több pontján tiltótáblákat helyeztek ki az elmúlt napokban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt illusztráció)
Forrás:
magas-tatra.info
2022. december 6.

Éppen ezért a Lengyel-Tátra több pontján tiltótáblákat helyeztek ki az elmúlt napokban.

Négy helyszínen jelentek meg a fiziológiai szükségletek kielégítését tiltó táblák – számol be róla a magas-tatra.info. Nem egyedi dologról van szó; a Tátra szlovákiai oldalán már korábban lehetett találkozni hasonló táblákkal. A tilalom alapvetően az egész nemzeti parkban érvényes. Gondot persze nem maga a művelet okoz, hanem a csak úgy „ott hagyott” végtermék. „A Tátra ösvényein túrázva egy napsütéses, forró napon az általában a törpefenyőben kialakított ideiglenes illemhelyeket könnyű felismerni a körülöttük terjengő szagokról” – írja az oldal.

Az egyik új tábla a Ruszin-tisztáson található vízvételi pontnál van, a másikat a Kościelisko-völgyben feltörő Jeges-forrásnál helyezték ki, nem messze a mobilvécéktől. Került egy tábla a Halastó felé vezető úton a Mickiewicz-vízesések előtt található Dróżnikówka nevű kis faházhoz, és az Alsó-Goryczka-tisztáson álló kunyhóhoz, mert eddig a turisták jellemzően amögé bújtak el vécézni.

A nemzetipark-igazgatóság nem szeretne túl sok hasonló táblát kihelyezni, mert a turisták sokszor úgy értelmezik ezeket, hogy a táblával jelölt helyeken ugyan nem, de messzebb már elvégezhetik a dolgukat a természetben. Mobilvécét nem lehet akárhova kihelyezni, hiszen meg kell oldani a szervizelést, így

a nemzetipark-igazgatóság a higiéniai zacskók használatát javasolja.

A csomag WC-papírt, nedves törlőkendőt és egy zacskót tartalmaz, utóbbiban nedvességet és szagokat elnyelő granulátum található, benne biztonságosan lehet tárolni a székletet. Sajnos ma még kevés helyen, leginkább online lehet megvásárolni ezeket, az ideális azonban az lenne, ha a nemzeti park bejáratánál is lehetne kapni.

Cikkajánló