Hírek

A túlélés művészei a természetjárókért

A kerepesi Bolnokán és Szár-hegyen sok turistaút megy keresztül, de a jelzéseken kívül más természetjárók számára létrehozott infrastruktúrát ezekben az erdőkben nem találhattunk. A Magyar Bushcraft Közösségnek hála, ez azóta már megváltozott.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
és VIDEO: Papica
2015. június 18.

A kerepesi Bolnokán és Szár-hegyen sok turistaút megy keresztül, de a jelzéseken kívül más természetjárók számára létrehozott infrastruktúrát ezekben az erdőkben nem találhattunk. A Magyar Bushcraft Közösségnek hála, ez azóta már megváltozott.

Szárított marhahús készítése, vaddisznó szakszerű megnyúzása, halálos csapda készítése az erdőben található dolgokból egy szál kés és lelemény segítségével - nem annyira izgatja a természetjárók fantáziáját. A bozótharcosok azonban élnek-halnak az ilyen kalandokért.

 

 

A kis csapat, a nagy munkát követően

 

A bushcraft, azaz bozótmívelés hazai rajongói, nem teljesen azzal a szándékkal mennek a természetbe, mint mi természetjárók. Őket nemcsak a túrázás izgatja, hanem a természetben élés tudománya, hogy miként, minek segítségével, hogyan tudnának hosszú hónapokat, vagy akár éveket eltölteni a vadonban, egy nagyobb katasztrófa, vagy bármilyen durva helyzet után. Vagy csak egyszerűen őseink fogásait, trükkjeit tanulják meg újra, régi, kihalt foglalkozások néprajzi örökségét gondozva.

 

Bár tényleg egészen más természetű az ő rajongásuk a természet iránt, mégis néha azon kapom magam, hogy már a sokadik videót nézem Papicától a videócsatornájukon, mert olyan lelkesedéssel mutatják be, hogyan csiholnak tüzet ősember módjára, milyen késben bíznak, vagy hogyan készítik el éjszakai szállásukat két fatörzs közé. Szóval nekünk is van mit tanulnunk tőlük.

 

 

A pihenőhelyhez a sárga háromszög jelzésen juthattok el

 

Nemrég a Magyar Bushcraft Közösség valami egészen meglepő dologgal állt elő. Kerepes mellett a Szár-hegyen, a Pilisi Parkerdő Zrt. engedélyével a zsebükben, szépen kitakarítottak egy tisztást, ahol kialakítottak egy tűzrakóhelyet, és saját kezűleg készített, padokat, asztalokat állítottak össze, létrehozva egy csinos kis pihenőhelyet. A Gödöllői-dombságnak ezen a részén bár sok jelölt turistaösvény fut, ehhez hasonló helyszín még nem létezett.

 

 

A helyszín kialakítása közben talált, a videóban is látható, világháborús kézigránátot a tűzszerészek elszállították a helyszínről és megsemmisítették.

 

Papicáék nem csak magukért dolgoztak keményen két hétvégén át, hanem minden természetjáró örömére alakították ki ezt a kisebb természetjáró találkozókhoz, családi programokhoz is tökéletes helyszínt, hogy még szívesebben járjuk ezt a vidéket is. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani ezért a nagyszerű tettért, bízva abban, hogy ötletük „ragadós” lesz, azaz más túrázást kedvelő közösségek is kedvet kapnak efféle, alulról jövő kezdeményezésekhez.

 

Aki pedig a természetben boldogulás iránt érdeklődik, jó szívvel ajánljuk a Bushcraft Hungary honlapját.

 

Kapcsolódó cikkünk:
Nuuksioba egyszerűen beleszerettem
 

Cikkajánló