A túrázástól a népmesékig - A Cserhát Erdei Iskola

Hallottál már olyan erdei iskoláról, amelynek saját állatkertje van? Láttál már vadászkutya-bemutatót? Szeretnéd megtudni, mi az a pomológia? Volt már földrajzórád az Ipoly-völgyben? Jártál már történelmi csaták színhelyén? Szívesen megtanulnál szőni? A kétbodonyi erdei suli életre szóló élményekkel ajándékozza meg az odalátogató csemetéket.

Szerző:
Hidvégi Brigi (cserhatreklam.hu)
Fotó:
cserhatreklam.hu
Gulyás Attila
2014. november 11.

Hallottál már olyan erdei iskoláról, amelynek saját állatkertje van? Láttál már vadászkutya-bemutatót? Szeretnéd megtudni, mi az a pomológia? Volt már földrajzórád az Ipoly-völgyben? Jártál már történelmi csaták színhelyén? Szívesen megtanulnál szőni? A kétbodonyi erdei suli életre szóló élményekkel ajándékozza meg az odalátogató csemetéket.

A Cserhát Erdei Iskola ezerféle hasznos ismeretre kiterjedő oktatási programját tapasztalatra és minőségre építi. A Nógrád megyei Kétbodonyban, a Cserhát lábánál található intézmény a legelsők között kezdett környezeti neveléssel foglalkozni, s mi sem nagyobb garancia a szolgáltatás színvonalára, mint a 2011-ben megszerzett Prima díj. Az erdei iskola elhelyezkedéséből adódóan rendkívül változatos programokra nyújt lehetőséget: könnyen megközelíthető számos várunk, például Drégely vagy Szanda vára, a közelben halad a Kéktúra, nem messze húzódik az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, valamint seregnyi történelmi jelentőségű helyszín is elérhető közelségben található.


Más hasonló jellegű erdei sulikhoz hasonlóan a Cserhát Erdei Iskola is személyiség- és közösségfejlesztési céllal jött létre. Az intézmény emellett az aktív pihenés iránti igényt kívánja kialakítani a gyerekekben, megmutatva az élővilág gazdagságát és az emberi tevékenységek következményeit, valamint a népi hagyományokat.


A lakóépület közelében hét hektáros halastó csábítja horgászatra, csónakázásra, vízibiciklizésre a csemetéket, az állatkertben pónilovak, őzek, emuk, kacsák, díszrécék, díszludak, pávák, díszgalambok, díszfácánok, papagájok várják a látogatókat, a park, a focipálya és a játszóterek mozgásra ösztönzik a gyerekeket, a tengeri sós vízzel feltöltött medence pedig az önfeledt pancsolás élményével kecsegtet.

 

 

Kétbodony és környéke az Öreg-hegyről


Az életkornak és a felkészültségnek megfelelően majd’ 100 modulból válogathatnak a szülők, pedagógusok. A biológiai, földrajzi programok mellett helytörténeti, történelmi és irodalmi ismeretekkel gyarapítják az iskolások tudását. A kis látogatók bejárhatják a Királyréti tanösvényt, felfedezhetik a Nógrádi Vadasparkot, felülhetnek a börzsönyi kisvasútra, a kovácsműhelyben pedig mindenki elkészítheti a saját szerencsepatkóját. A gyerekeknek izgalmas, változatos módokon mutatják be a palóc népszokásokat, hagyományokat, meséket, bevezetik őket az erdőben való tájékozódás rejtelmeibe, és lehetőség van az 1710-es Rákóczi csata helyszínének meglátogatására is. Az erdei suli lehetőséget nyújt lovaglásra, éjszakai túrára, korongozásra, hímzésre, bőrözésre, csillaglesre; a gyerekek ellátogathatnak a csesztvei Madách Múzeumba és a kisbágyoni Afrika Múzeumba is. A közösségépítő programok között szerepel a tábortűz, a jurtaépítés és a „Ki mit tud?”. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, ha bővebb információra van szükséged, érdemes meglátogatnod az intézmény honlapját


Az erdei iskola egyébiránt a családokat és a baráti társaságokat is várja, de óvódások számára egynapos programlehetőséget is kínál.

  

Mi vár rád az erdei iskolában?
- Tanösvények, állatkert, halastó, játszótér, focipálya, park, Kéktúra, több mint 100 éves bognárműhely, fürdőmedence
- Honismeret, környezetvédelmi tudás, palóc hagyományok, tájékozódás, irodalmi programok
- Rengeteg kirándulási és túrázási lehetőség
- Hétvégi tematikus programok
 
 

  

Hasznos információk
- Csónakázás, vízibiciklizés, horgászat, lovaglás, bringázás, éjszakai túra, honfoglaláskori fegyverek kipróbálása
- Kézműves programok (korongozás, hímzés, csuhézás, szövés, magképek, bőrözés), sütés-főzés
- Tábortűz, Ki mit tud?, jurtaépítés
- Elsősegély nyújtási ismeretek
 


Elérhetőségek:


Cserhát Erdei Iskola
2655 Kétbodony, Jókai u. 3.
Mobil: (20) 994-9152, (20) 500-2910
Telefon: (35) 520-029
Telefon/fax: (35) 355-139
E-mail: csprint@enternet.hu

 

Ha kíváncsi vagy a többi erdei iskolára is, kattints ide!
 

 

 

Cikkajánló