A vassurányiak etetik az elsőként hazatért gólyát

Suri, ahogy a helyiek nevezik, igazából nem fázik, de a vastag hótakaró alatt nehezen talál élelmet, ezért most a vassurányiak visznek neki.

Szerző:
Vas megyei hírportál
Mályi Madármentő Állomás
MME
Fotó:
pxhere.com
2018. március 1.

Suri, ahogy a helyiek nevezik, igazából nem fázik, de a vastag hótakaró alatt nehezen talál élelmet, ezért most a vassurányiak visznek neki.

Ahogy korábban mi is megírtuk, február 13-án tért haza az első vasi gólya. Bár a -15 Celsius fok körüli hőmérséklet keményen hangzik, de a gólyák bírják a hideget - nem azért költöznek melegebb éghajlatra, mert fáznak, hanem azért, mert itt nem találnak elegendő élelmet télen. A vassurányiak most csirkét és halat visznek Surinak, aki szerencsére elfogadja az ételt. Vannak olyan egyedek ugyanis, amelyek nem fogyasztanak olyan táplálékot, amit az ember kínál fel, attól függetlenül, hogy mi az.

 

Illusztráció


A gólyák egyébként nem válogatósak, derül ki a Mályi Madármentő Állomás oldaláról. Megeszik a szárnyasokat, a patkányt, az egeret, a halat, a marhát, egyedül sertéshúst nem szabad adni nekik. A többi gólyánk is szállingózik hazafelé, így az útmutatót már csak ezért is érdemes végigböngészni. Nem árt például, ha a gólyát mindig ugyanaz az ember eteti, így a madár csak egyvalakihez fog kötődni, és megmarad az egészséges félelemérzete az emberekkel szemben. Még több részlet itt

 

Illusztráció


A Vas megyei hírportál megkérdezte dr. Kóta András állatorvost, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas Megyei Helyi Csoportjának titkárhelyettesét, aki szerint érdemes lenne letakarítani a mezőgazdasági területek szélét, illetve az utak mentét, hogy Suri lecsaphasson az ott táplálkozó pockokra, egerekre.


Egyre több gólyánk tölti itthon a nyarat, erről itt olvashatsz

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megelőzte Bárót a vassurányi gólya

Semmit nem tudni Ludányról

Kocsmába is jár télen az ásotthalmi gólya

Magyar gólyák is elhullottak a Sínai-félsziget szeméttelepén

Megint Báró a leggyorsabb jeladós gólya

Átírhatjuk a biológiakönyveket

Cikkajánló