A vidék ízei negyvenezer négyzetméteren

Megnyitott az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK), ahol a hazai agrárium mutatkozik be. A több mint 900 kiállító - köztük az Országos Kékkör és a Turista Magazin közös standja - összesen mintegy 40 ezer négyzetméteren fogadja az érdeklődőket.

Szerző:
TM
MTI
Fotó:
Magyar Turizmus Zrt
2015. szeptember 24.

Megnyitott az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK), ahol a hazai agrárium mutatkozik be. A több mint 900 kiállító - köztük az Országos Kékkör és a Turista Magazin közös standja - összesen mintegy 40 ezer négyzetméteren fogadja az érdeklődőket.

A magyar föld legjavával, gépekkel, állatokkal, használati eszközökkel, a vidék ízeivel és színes programokkal vár hazánk legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari kiállítása és vására szerdától (2015. szeptember 23.) egészen vasárnap (2015. szeptember 27.) estig.

 

Egy kis OMÉK történelem

A magyar mezőgazdasági kiállítások története egészen a XIX. század elejéig nyúlik vissza. Az első feltehetőleg a Széchényi István gróf által 1829-ben szervezett „állatmutatás” lehetett, majd az 1830-as években már rendszeressé váltak a kibővült kiállítások és vásárok. A XIX. század közepétől a második világháború végéig a legjelentősebb rendezvény az 1885. évi Budapest Országos Általános Kiállítás, majd az 1896-ban rendezett millenniumi kiállítás volt. Az I. világháború majd a két világháború közti időszak a kereslet visszaesését, a piacok csökkenését hozta, így nem meglepő, ha a két világháború között nem nagyon volt az előző évszázadban lezajlottakhoz hasonló méretű bemutató. A 2. világháború után az országos vásárokat 1960-ig évente, majd 2-3 évente, 1970-től pedig 5 évente rendezték. A kiállítás neve 1970-től változott Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra (OMÉK).


A Hungexpo területén minden régió képviselteti magát a Helyi Termékek Évének jegyében. Kulináris kalandot ígérő kóstolókkal, bemutatókkal, kedvezményes vásárlási lehetőségekkel találkozhatsz a fedett és szabadtéri helyszíneken.

 

Fotó: MTSZ


Rögtön a főbejáratnál találhatod meg az Országos Kékkör és a Turista Magazin közös standját, ahol ingyenes magazinokkal és az OKK Európai Uniós fejlesztésből megvalósult eredményeit bemutató anyagokkal várunk téged.

A színpadokon a térség táncai, dalai, jellegzetes népviselete és mesterségei elevenednek meg. A kiállítók maguk is szerveznek programokat, bemutatják, hogyan készítik saját termékeiket. Lesz például levendulapárna-, rétes- és csokoládékészítés is.


A vásár díszvendége a Kárpát-medence: 22 határon túli kiállító mutatkozik be, az esemény frissülő programjait itt  és a rendezvény közösségi oldalán követheted nyomon.

 

 

Fontos információk

- Helyszín: Hungexpo Budapesti Vásárközpont
- A belépőket a két évvel ezelőtti árakon értékesítik, a regisztrált iskolás csoportok számára a részvétel ingyenes.
- A kiállítás idején sűrűbben jár a 100-as busz, valamint a BKK külön 100E jelzésű buszt indít a Puskás Ferenc Stadion és a Hungexpo között, egyes MÁV-járatok pedig megállnak Kőbánya-felsőn.
- Öt napra a Mol Bubi ideiglenes állomást hoz létre a területen.

 

Kapcsolódó cikkek:

Még több cikk az Országos Kékkörről

 

Cikkajánló