A WWF támogatja a nemzeti parkok sokirányú fejlesztését

Kiemelten támogatja a WWF a kormány törekvéseit egy olyan övezeti rendszer kialakítására, amely nem csak a tájba illő infrastruktúra fejlesztését, hanem a természeti értékek fokozottabb megóvását is szolgálja.

Szerző:
WWF Magyarország
Fotó:
Gulyás Attila
2014. augusztus 8.

Kiemelten támogatja a WWF a kormány törekvéseit egy olyan övezeti rendszer kialakítására, amely nem csak a tájba illő infrastruktúra fejlesztését, hanem a természeti értékek fokozottabb megóvását is szolgálja.

A WWF Magyarország vezetői kiemelték, hogy a hazai nemzeti parkok fejlesztése a természetvédelmen túl, számos más társadalmi haszonnal is járhat. 

 

Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter néhány napja a Körös-Maros Nemzeti Parkban tett látogatásakor hangsúlyozta, hogy "A nemzeti parkok kiemelt szerepet töltenek be a hazai turizmusban, a csodálatos természeti értékek megőrzése és védelme mellett." 

 

Az elmúlt évtizedekben a nemzeti parkjaink kezelése és fejlesztése sokféle, egymásnak gyakran ellentmondó szempontok mentén történt, nem teljes mértékben a nemzetközi normáknak megfelelően. Például fát lehetett termelni a fokozottan védett erdőkben is. 

 

 

Erdők a megújulás és felhasználás különböző fázisaiban a Bükk-fennsík tövében

 

„Ha egy kilátóból széttekintett a természetjáró, az utóbbi évtizedekig leginkább a hatalmas vágásterületekkel szétszaggatott tájban „gyönyörködhetett”. Ami azonban a hetvenes-nyolcvanas években természetvédelmi szempontból is elfogadhatónak tűnt, ma már a hétköznapi kiránduló értékrendjével is nehezen egyeztethető össze.

 

Európa legtöbb országában egyértelmű jeleit látjuk annak, ha egy nemzeti parkban járunk; a védelem céljainak megfelelő a területek kezelése, az utak, a látogatóközpontok és a parkolók kialakítása vagy a turizmus megszervezése. A működtetés egyik alapja a céloknak megfelelő övezetek létrehozása - ami abban segít, hogy a minden igényre felkészült vendégházaknak, a hagyományos tájhasználatnak és a vadonként megőrzött területeknek egyaránt helyet találjunk.” - mondta Fáth Ákos, a WWF Magyarország igazgatója.

 

 

Erdőrezervátum: ahol a fák élete vagy pusztulása csakis a természet munkája

 

A WWF Magyarország örömmel fogadta, hogy az előző kormányzati ciklusban megtörtént az övezetekkel kapcsolatos keretjogszabály kialakítása, amelyet a szervezet igen jelentős lépésnek tart. Sajnos maguknak az övezeteknek a kihirdetése elől azonban sok akadály még mindig nem hárult el. Bár az ország tíz nemzeti parkját kezelő erdőgazdaságok többsége támogatja a koncepciót, néhány helyen - mint például Gemenc területén - nem sikerültek az egyeztetések, sem az erdőgazdálkodás által nem érintett területek, sem a fejlesztési övezetek vonatkozásában.

 

„A WWF támogatja a nemzeti parkok sokirányú fejlesztését. Fontosnak tartjuk ugyanakkor, hogy ne csak kilátókat és látogatóközpontokat építsünk. A védett területeket megfelelő módon kell kezelni, hiszen az ide látogatók leginkább az érintetlen természetet szeretnék látni. A sokféle cél összehangolását az övezeti rendszerek kialakítása szolgálja leginkább. A szakmai alapozás megtörtént, már csak a kormányzat határozott lépése szükséges a sikeres kialakításukhoz. Reméljük, idén ősszel sor kerülhet erre is.” - hangsúlyozta az igazgató.

 

Korábbi cikkeink:
Évente közel másfélmillióan látogatjuk meg nemzeti parkjainkat

Európa Amazonasának Napja
Befejeződött a WWF legnagyobb terepi projektje hazánkban
 

Cikkajánló