Egy múzeum csodálatos tojásokkal

Kétezerötszáz gyönyörű húsvéti tojás, különféle technikákkal díszítve, több mint húsz országból. Van köztük tyúk-, liba-, sőt strucctojás, és olyan is, amit fogorvosi fúróval faragtak ki.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tóth Judit (kiemelt kép)
2022. április 14.

Kétezerötszáz gyönyörű húsvéti tojás, különféle technikákkal díszítve, több mint húsz országból. Van köztük tyúk-, liba-, sőt strucctojás, és olyan is, amit fogorvosi fúróval faragtak ki.

Amikor az ember nekikezd otthon húsvéti tojást festeni, az legtöbbször a boltban kapható tasakos festékek használatát jelenti, amit aztán kézügyesség és idő függvényében ki-ki szépen vagy kevésbé jól sikerülten tovább díszít. Innen nézve szinte hihetetlen a zengővárkonyi tojásmúzeum gyűjteménye, és elképesztő, hogy egy tojásból milyen műalkotások születhetnek hozzáértő kezekben.

A Míves Tojás Múzeumot az 1858-ben épült, gyönyörű tájház udvarán álló kis épületben rendeztek be. Dr. Nienhaus Rózsa magángyűjteménye ötezer tojásból áll, ennek a felét állítottak ki.

21 ország, 55 tájegységének jellegzetes díszített tojásait lehet megcsodálni.

A díszítések több mint harmincféle technikával készültek, a festettek mellett van karcolt, magberakásos, van, amelyiket a Himnusz soraival díszítették, sőt olyan is, amit egy fővárosi fogorvos faragott ki fogorvosi fúróval.

A hagyományos tyúktojások mellett lehet látni például nandu, strucc vagy apró, festett énekesmadár tojásokat is. Számomra, egészen elképesztő, hogy mi mindent ki lehet hozni egy tojásból, egy dolog persze mindegyikhez nélkülözhetetlen, a türelem és precizitás.

A tojásmúzeumban ezen a héten izgalmas programokkal is várják az érdeklődőket. Péntek délelőtt például tojásírás, tojáspatkolás és magberakásos tojásdíszítéses bemutató lesz, szombaton pedig ormánsági tojásírók mutatják be munkáikat.

Hasznos információk

Nyitvatartás:

március 15-től október 31-ig 10-18 óráig

november 1-től március 14-ig 10-15 óráig

Minden szerda szünnap.

Cím: 7720 Zengővárkony Kossuth Lajos u. 6

További információkat ide kattintva találtok.

Aki nem jár mostanában Zengővárkonyban, az a napokban Budapesten is megcsodálhatja a tojásmúzeum gyűjteményének egy részét, a Budapesti Tavaszi Vásáron a Városháza Parkban.

Cikkajánló