Akár az irodában is lelazulhatsz a természet hangjaitól

Madárcsicsergést, békabrekegést, bogárzümmögést vagy éppen esőt és szélfúvást közvetít az interneten keresztül fogható cseh Slow Radio.

Szerző:
MTI
Fotó:
123rf.hu
2017. június 5.

Madárcsicsergést, békabrekegést, bogárzümmögést vagy éppen esőt és szélfúvást közvetít az interneten keresztül fogható cseh Slow Radio.

A 24 órán keresztül folyamatosan fogható adás azoknak a rendkívül érzékeny mikrofonoknak köszönhető, amelyeket Dél-Csehországban, egy természetvédelmi területen helyeztek el. A Slow Radio május közepétől már működik - írta az iDnes hírportál, amely a Mladá Fronta Dnes című legnagyobb példányszámú cseh napilap része.

 


Szinte minden pillanatban hallani valamit: a kora reggeli óráktól egészen délig elsősorban a madarak csicsergését, majd a nyári déli hőségben a madarak néhány órára elpihennek, aztán új erőt gyűjtve kora este újra dalolni kezdenek egészen az éjjeli órákig.


A madárkoncert után a természet általában elcsendesül, az éjjeli órákban leginkább a közeli tó békáinak a brekegésését, a bogarak zümmögését vagy a nagyobb állatok kószálásának hangjait lehet hallani. Csapadékos időben hallani, ahogy az esőcseppek dobolnak a fák koronáján vagy a száraz avaron.


Bár az emberi települések és a forgalmas utak a helyszíntől néhány kilométernyi távolságra vannak, időnként a háttérben vonatokat, repülőgépet vagy egy-egy eltévedt turista morgását is hallani lehet. A Slow Radio adását most már olykor cseh kávéházakban, cukrászdákban vagy teázóban is hallani.

 

Ha belehallgatnál az adásba, kattints ide!

Cikkajánló